Spännande läsning om Kina
Kinesiska muren (Foto: AFP/Frederic. J. Brown)


Det händer mycket i Kina. Den politiska betydelsen av händelserna kan mätas med presidentvalet i USA. Världens båda mäktigaste länder står inför utsikten av att få nya ledare till hösten.

Epoch Times har kontinuerligt försökt att beskriva händelseutvecklingen i Kina. Landet har alltid varit ett prioriterat område. Sund och sann nyhetsförmedling från världens största och totalitärt styrda land, där det råder censur och förtryck av oliktänkande, är en av våra hörnstenar.

Rapporteringen bygger på unika rapporter inifrån Kina och initierade kommentarer från experter i väst. Artiklarna finns samlade under vinjetten ”Kinas regim i kris”.

Ett axplock av de senaste artiklarna ger oss en glimt av vad som skapat dagens politiska situation.

Det politiska tumultet
beror på att stora delar av partipamparna ska bytas ut vid kommunistpartiets 18:e kongress i höst. Den uppmärksammade Bo Xilai var fram till att att han fick sparken i mars  partisekreterare i jättestaden Chongqing och medlem i den centrala politbyrån. Han hade siktet inställt på att bli en av de nio högsta makthavarna i Kina, i politbyråns ständiga utskott.

Den politiska maktkampen utkämpas huvudsakligen mellan två fraktioner. Den ena leds av Jiang Zemin, före detta president som 1999 startade förföljelsen av Falun Gong (en andlig metod som bygger på principerna sanning, godhet, tålamod och växte sig mycket stor i Kina under 1990-talet). Här finns bland andra Bo Xilai och Kinas säkerhetschef, Zhou Yongkang, som också är i blåsväder. I den andra finns nuvarande presidenten Hu Jintao, premiärministern Wen Jiabao och den tilltänkta presidenten Xi Jingping. Något som separerar dessa grupper är hur de ställer sig till förföljelsen av Falun Gong. Jiangfraktionen vill fortsätta den. Hufraktionen vill det inte.

Det mesta av rapporteringen har hittills kretsat kring Bo Xilai, som måste ha haft en jobbig tid. Han anklagas för att ha avlyssnat politiska motståndare, bland andra presidenten Hu Jintao. Hans namn svärtas också av att hustrun misstänks för mord på en brittisk affärsman.

Dessutom har det avslöjats hur han medverkade till att Google år 2010 tvingades bort från Kina. I två artiklar berättas hur han gjorde upp med en regionchef på Baidu, Kinas största sökmotorföretag, om att han skulle se till att få bort värste konkurrenten Google från den kinesiska marknaden. Som motprestation krävde Bo Xilai att Baidu samarbetade med partitjänstemän i Chongqing och hävde censuren på artiklar som var kritiska mot hans politiska motståndare.

Av alla pinsamheter och brott som avslöjats eller misstänks är det kanske ändå uppgifterna om hans egen äldste son Li Wangzhi (som hette tidigare Bo Wangszhi men bytte familjenamn sedan fadern övergivit familjen för sin nuvarande hustru) som generat honom mest. Li Wangzhi är, eller har åtminstone varit, demokratiaktivist, enligt de källor Epoch Times talat med. Sådana familjeband är inte klädsamma för den som vill passa in i den kommunistiska eliten. Sonen lär hållas i husarrest någonstans i Kina.

Epoch Times kommer att fortsätta skriva om händelseutvecklingen i Kina. Följ med!