Spanien utfärdar häktningsorder mot Jiang Zemin
Advokat Jose Elias Esteve (längst till vänster) professor i internationell rätt vid universitetet i Valencia står tillsammans med buddhistmunkarna Palden Gyatso och Jigme Takma Tsnagpo framför den nationella domstolen i Madrid. Jigme Takma Tsnagpo släpptes från ett fängelse i närheten av Lhasa efter att ha varit fängslad i 37 år. (Foto: Esther Lee på Flickr)


Den 18 november utfärdade Spaniens nationella domstol häktningsorder mot den tidigare kommunistpartiledaren Jiang Zemin och fyra andra högt uppsatta före detta kinesiska tjänstemän, som en del av en pågående undersökning av folkmordet i Tibet.

Advokaten som företräder målsägarna, Jose Elias Esteve, hyllade beslutet som ”en seger och en lättnad för de tibetanska offren, men också en seger i kampen mot att förövarna ska undgå straff och ett sätt att stärka den internationella folkrätten och de mänskliga rättigheterna”.

Tisdagens beslut innebär att alla länder som har utlämningsavtal med Spanien är skyldiga att gripa de som åtalats av den spanska nationaldomstolen.

Dessutom kan de kinesiska tjänstemännens få sina bankkonton frysta, enligt ett uttalande från Tibet Patria Libre, som rapporterade om fallet.

Förutom Jiang Zemin utfärdades internationell häktningsorder mot fyra andra höga tjänstemän: Li Peng, premiärminister under tillslaget i Tibet i slutet av 80-talet och tidiga 90-talet. Han är också känd för sin roll i massakern på Himmelska fridens torg.

Qiao Shi, tidigare säkerhetschef och chef för det kinesiska folkets beväpnade polis under perioden med krigslag i Tibet i slutet av 80-talet.

Chen Kuiyuan, partisekreterare i den autonoma regionen Tibet 1992-2001 och känd för sin hårdföra hållning mot religion och tibetansk kultur.

Peng Peilun, som var minister för familjeplanering på 1990-talet.

För Esteve är domstolens beslut resultatet av sju års arbete med att bygga upp ett fall om att folkmord sker i Tibet.

Advokaten berättade för Epoch Times att domstolens agerande är summan av alla direkta vittnesmål från tibetanska offer som vittnat. Vittnen som på ett effektivt sätt har berättat att dessa mord har inträffat i Tibet och även alla brev med frågor som har skickats till olika länder runt om i världen för att intervjua de som inte kunde komma till Spanien.

En rapport från International Campaign for Tibet (ICT), ratificerad inför en domare i Madrid i december 2012, beskrev i detalj vilka som förde befälet efter införandet av krigslagar i Tibet.

Ledare anklagades för en tortyrkampanj och ett klimat byggt av rädsla. Dessutom en patriotisk utbildning där tibetaner systematiskt tvingas förneka sin exilledare, Dalai Lama, enligt Tibet Patria Libre.

Beslutet fattades med tillämpning av principen om universell jurisdiktion, vilket ger domstolar möjlighet att pröva fall av sådant allvar att resultatet angår hela mänskligheten, såsom brott mot mänskligheten eller folkmord.

En av målsägarna i fallet är tidigare tibetan som blivit naturaliserad spansk medborgare. Spansk lag reviderades för några år sedan och kräver att alla fall som ska höras i spanska domstolar ska ha spansk anknytning.

Andra fall

I ett annat rättsligt beslut som också meddelades den 18 november, beordrade den nationella domstolen att den förre ledaren Hu Jintao skulle informeras om att han åtalats för folkmord, och ett brev skickades med frågor om hans politik i Tibet via den kinesiska ambassaden, rapporterade Tibet Patria Libre.

Hu Jintao befanns skyldig till folkmord av Spaniens nationella domstol den 9 oktober.

Jiang Zemin finns också med i ett mål i division III av kassationsdomstolen i Argentina, som öppnas igen i april, för folkmord på utövare av den andliga metoden Falun Dafa utfört av den kinesiska kommunistregimen.

Utrikesministerns talesman Hong Lei svarade på besluten den 18 november (citerad av den spanska nyhetsbyrån EFE) ”Vi hoppas att berörda parter i Spanien tar Kinas oro på allvar och inte orsakar skada här i landet eller i relationen mellan Kina och Spanien”.

Advokaten Esteve sade: ”När dessa kränkningar äger rum, i det här fallet inne i Kina, förekommer de både i Tibet och mot Falun Gong, finns det ingen tvekan om att det internationella samfundet måste mobilisera och försöka fastställa ansvaret för de som är skyldiga till allt detta”.

Artikeln på spanska.