"Spader och Shatner får bara inte missas"
William Shatner i "Boston Legal" (Foto: Frederick M. Brown/Getty Images/AFP)


 • Boston Legal säsong 4
 • Produktionsår: 2007-2008
 • Produktionsland: USA
 • Skapad av: David E. Kelley
 • Medverkande: James Spader, William Shatner, Candice Bergen m fl.
 • Kommer ut: 081105
 • Advokatserier finns det många av. Spänningen i dem skiljer sig från den spänning man ser i actionserier; här handlar det om intellekt istället för styrka. För det mesta har den här typen av serier en allvarlig ton, då de ofta behandlar allvarliga ämnen. ”Boston Legal” är dock ett undantag. Allvaret finns fortfarande där, men tonen är humoristisk.

  För den som missat det, kan jag upplysa om att ”Boston Legal” är en så kallad ”spin off” (utgår från en annan serie) på ”Advokaterna”(”The Practice”, David E. Kelley, USA, 1997-2004). I ”Advokaterna” var James Spaders karaktär, Alan Shore, en udda figur, som var roande med sitt okonventionella sätt att bedriva sitt yrke. Hans karaktär och William Shatners karaktär, Denny Crane, blev så populära att de fick en egen serie. Nu är ”Advokaterna” nerlagd, men ”Boston Legal” är inne på sin femte säsong (som började sändas förra månaden i USA).

  Seriens handling, som cirkulerar kring advokaterna på firman Crane, Pool and Schmidt, är inte egentligen så märkvärdig. Eftersom firman mest sysslar med civilrätt, dyker det dock ofta upp fall som är minst sagt udda.

  ”Boston Legal” är en riktigt bra serie, främst för att den är så rolig, även om många avsnitt bjuder på fina budskap. Den främsta anledningen till att serien är så bra är Spader och Shatner, som är något av ett radarpar. Spader är en fröjd att se när han håller sina lysande slutpläderingar och retar gallfeber på sina motståndare med uppkäftiga kommentarer. Shatner, å sin sida, lockar till många hjärtliga skratt som den kåtslagne manschauvinisten Denny Crane, som dessutom lider av galna kosjukan eller Alzheimers (vilket är oklart). Det faktum att han är medveten om sin sjukdom, men inte bryr sig vidare mycket om alla de pinsamma situationer han försätter sig i, gör bara att man skrattar ännu mer.

  Till skillnad från många andra serier, är ”Boston Legal” inte beroende av att man ser vartenda avsnitt. Har man inte sett serien innan kan man faktiskt passa på att börja nu, för ”Spader och Shatner får bara inte missas”.