Sova på sidan kan rensa hjärnan effektivare
Att sova på sidan hjälper till att effektivt rensa hjärnan på avfallsprodukter. (Foto: shironosov/iStock)


Sova på sidan istället för på rygg eller på mage kan vara det bästa sättet att rensa hjärnan från avfallsprodukter. Det kan även bidra till att minska risken för att utveckla Alzheimers, Parkinsons och andra neurologiska sjukdomar, visar en ny amerikansk studie.

Ett forskarlag använde sig av röntgenmetoden magnetisk resonanstomografi (MRT), för att avbilda det så kallade glymfatiska systemet i hjärnan, ett komplext system som rensar avfallsprodukter och andra skadliga kemiska ämnen från hjärnan.

Enligt forskarna bakom studien är sidoläge vid sömn bäst lämpad för att effektivt ta bort avfall från hjärnan. Det är också det vanligaste sättet att sova för människor och även många djur. Ansamlingen av skräp kan bidra till utvecklingen av Alzheimers sjukdom och andra neurologiska sjukdomar.

Forskare har använt MRT under flera år för att undersöka det glymfatiska systemet hos gnagare. Metoden hjälper till att identifiera och definiera den glymfatiska vägen, där cerebrospinalvätska (hjärn-ryggmärgsvätska) filtreras genom hjärnan och byts med interstitialvätska (vätska som finns mellan cellerna) för att rensa skräp på samma sätt som kroppens lymfatiska system rensar avfall från organen.

Kroppsställning och sömnkvalitet

Det är under sömnen som det glymfatiska systemet är som mest effektivt. Skräp från hjärnan innehåller amyloid β (amyloid) och tau-proteiner, kemikalier som påverkar hjärnans processer negativt om de ansamlas.

I den nya studien, som publicerats i Journal of Neuroscience, använde forskare MRT tillsammans med kinetisk modellering (metod som använder sig av rörelseenergi) för att räkna ut utbytet mellan hjärn-ryggmärgsvätskan och vätskan som finns mellan cellerna i hjärnan hos nedsövda gnagares hjärnor i tre lägen – sidoläge, ryggläge och magläge.

”Analyserna visade oss genomgående att den glymfatiska transporten var mest effektiv i sidoläge jämfört med ryggläge eller magläge”, säger Helene Benveniste, ansvarig forskare och professor i anestesiologi och radiologi vid Stony Brook University School of Medicine.

Den populäraste positionen

”Det är intressant att sidoläge är den mest populära sovställningen hos människor och hos de flesta djur, även i naturen. Det verkar som om vi har anpassat oss till den sovställning som mest effektivt rensar hjärnan från metaboliska avfallsprodukter som ansamlas medan vi är vakna”, säger Maiken Nedergaard, forskare på University of Rochester, som också är en av forskarna bakom den tidigare upptäckten av det glymfatiska systemet.

”Studien ger ytterligare stöd till konceptet att sömn har en tydlig biologisk funktion för att ”städa upp skräpet” som ansamlas medan vi är vakna.

Många typer av demens är kopplade till sömnstörningar, bland annat svårigheter att somna. ”Det är erkänt att dessa sömnstörningar kan påskynda minnesförlust i Alzheimers sjukdom. Vår slutsats ger nya insikter i detta ämne genom att visa att det också är viktigt i vilken position du sover i ”, förklarar Nedergaard.

Ny studie bekräftar samband mellan stress på jobbet och sömnproblem

En dag i en kinesisk kejsares liv

VIDEO: Dödad för organ – Kinas hemliga transplantationsindustri