Sötsugna barn kan vara deprimerade
En amerikansk studie visar att det finns samband mellan intensivt sötsaksbegär hos barn och alkoholism i släkten. Starkt godisug kan också vara ett tecken på depression hos barnen. Flickan på bilden har ingen anknytning till studien. (Foto: AFP / Mychele Daniau)


En ny amerikansk studie visar att det finns ett samband mellan intensivt sötsaksbegär hos barn och alkoholism i släkten. Starkt godisug kan också vara ett tecken på depression hos barnen och kan indikera en högre risk för framtida alkoholproblem.

Forskare vid Monell Chemical Senses Center i Philadelphia har studerat sambandet mellan godissug hos barn och alkoholism i släkten. Resultatet har publicerats online i tidskriften Addiction. 

Sötsaker och alkohol påverkar samma system i hjärnan och utlöser starka belöningsreaktioner vilket gör att barn som lider av depression tröstar sig med godis som får dem att må bättre för stunden. Stort sötsaksbegär hos barn kan ge högre risk för framtida alkoholproblem, tror forskarna.

I studien ingick 300 barn från 5 till 12 år. Ungefär hälften av dem hade en släkthistoria med alkoholism, där en förälder, syskon, mor-eller farförälder, moster eller farbror hade diagnosen alkoholberoende. Omkring en fjärdedel av barnen uppvisade depressiva symtom. 

Barnen fick smaka på fem olika vattensockerlösningar, med varierande nivåer av sötma och tillfrågades sedan vilken de tyckte bäst om. De barn som föredrog den sötaste sockerlösningen var också de som hade både en släkthistoria av alkoholism och symtom på depression. 

De 37 barnen i studien som hade alkoholism i släkten och symtom på depression, föredrog nästan alla en sockerlösning med 24 procent socker – vilket motsvarar ca 14 teskedar socker upplöst i en kopp vatten. Det är mer än dubbelt så hög sockermängd som i en vanlig burk Cola.

Julie Mennella som är forskningsledare för studien säger att alla barn tycker om sött att men att det också finns barn som har en större lockelse till sötsaker på grund av sin biologi. 

Forskarna testade också om det gjorde någon skillnad om barnen fick något sött i munnen när de utsattes för något obehagligt eftersom tidigare studier har påvisat att godis kan fungera som smärtstillande och stämningshöjande medel.

Genom att låta barnen hålla händerna i mycket kallt vatten så upptäckte de att icke-deprimerade barn visade bästa resultat och kunde tolerera kylan 36 procent längre tid om de hade något sött i munnen. 

Professor Tim Jacob som är expert på lukt och smak vid brittiska Cardiff University säger till BBC att Monells studie är intressant, men att det är svårt att dra några säkra slutsatser från endast en studie. Resultaten kan avslöja något om hjärnans kemi hos barn, men kan också förklaras av beteende och uppfostran.

Forskarna är noga med att påpeka att barn som är godissugna inte nödvändigtvis kommer att bli alkoholister eller är deprimerade.

Källor: Aolnews, BBC news