Sorgen över en död australiensk soldat
Australiska trupper från första återuppbyggnadstyrkan patrullerar genom Tarin Kowt i södra Afghanistan. (Foto: Australian Department of Defence)


Australiska ledare har visat sitt deltagande med familjen till en australiensk soldat som dödades i Afghanistan måndagen den 8 oktober.

Den menige soldaten David Pearce tjänstgjorde i återuppbyggnadstyrkan när en hemmagjord bomb exploderade intill hans fordon i Oruzganprovinsen. En annan soldat som befann sig i samma fordon skadades allvarligt men kommer sannolikt att överleva.

– Vi sänder vår kärlek och sympati till hans familj. Vi vet att det är en sorgens stund för dem och vi erbjuder dem och den här soldatens älskade våra böner och vårt stöd, sade premiärminister John Howard.

Det här är en påminnelse till oss alla om att ADF:s män och kvinnor som reser utomlands i vårt namn riskerar sina liv för att säkerställa vårt sätt att leva.

Australien har en styrka med några tusen man som tjänstgör i den internationella säkerhetsstyrkan i Afghanistan.

Tragedin var det andra australienska dödsfallet i strider i kriget mot terrorismen. Det första var korpral Andrew Russell som dödades av en stridsvagnsmina i Afghanistan 2002. Ytterligare två australiensare har dött i kriget på grund av missöden, en i Kuwait och en i Irak. Många har skadats.

Pearces familj bad media respektera deras privatliv men gjorde ett kort uttalande i vilket de beskrev Pearce som en patriotisk australiensare som älskade sin familj och sina vänner.

– David Pearce hade 18 underbara år med sin hustru och hade två vackra döttrar på elva och sex år, vilka var kärleken och det centrala i hans liv. Han var en patriotisk australiensare som älskade sitt arbete i armén, särsklit kamratskapen som utvecklades med hans kompisar, berättade de.

Pearce föddes i Liverpool i New South Wales och skrev in sig som reserv i armén 2002. Efter tre år i reserven och en resa till Salomonöarna gick han vid 39 års ålder med i Australiens armé.

Översatt från version