Sonen till fängslad advokat nu i husarrest
16-årige Bao Zhouxuan tros nu sitta i husarrest i Inre Mongoliet efter att ha gripits i Burma. (VOA)


Bao Zhuoxuan, sonen till de fängslade advokaterna Wang Yu och Bao Longjun, tros nu sitta i husarrest efter att ha gripits i Burma. Hans två följeslagares anhöriga har flytt från Kina.

81 kinesiska advokater har skrivit på ett uttalande där man uppmanar den kinesiska polisen att ta på sig ansvaret för den försvunne 16-åringen.

– Uttalandet skrevs för att hjälpa Bao Zhuoxuan att leva ett normalt liv och kunna utbilda sig, i stället för att leva i skräck, sade Yu Wensheng, en av advokaterna bakom uttalandet. Han tillade att han räknade med att kunna bli förföljd av de kinesiska myndigheterna på grund av uttalandet.

Innan Bao försökte lämna Kina hade myndigheterna skickat honom till sin farmor i Inre Mongoliet, och det är nu där han sitter i husarrest, övervakad dygnet runt, sade Liang Bo, en vän till familjen, till nyhetsbyrån AP.

Samtidigt har Tang Zhishun och Xing Qingxian, de två aktivister som greps samtidigt med Bao, fått sina hem genomsökta, och deras familjer har flytt från Kina, enligt dissidenten Zhou Fengsuo, som Radio Free Asia (RFA) talat med.

Zhou sade till RFA på måndagen att den kinesiska polisen ännu inte hade kommenterat operationen i Burma.

Bao har tidigare försökt få åka till Australien för att studera, men fick inte lämna landet eftersom det enligt myndigheterna skulle kunna ”skada nationens säkerhet”, enligt RFA.