Sommaren – en bra tid att förbättra hälsan
Sommaren är en bra tid för att vara nära naturen och lägga sig till med en hälsosammare livsstil. (Foto: AFP/ Michail Cisek)


Den svenska sommaren är kanske inte den mest pålitliga när det gäller väderleken men den kan ändå vara en tid då vi kan lägga grunden för bättre vanor. Passa på att ta tillvara det sommaren bjuder på. Det är mödan värt och behöver inte ens kosta dig några pengar.

Jordning
Under sommaren har vi möjlighet att ha en nära kontakt med jorden. Att få trampa barfota på morgondaggigt gräs eller känna tårna kramas av strandens mjuka sand kan återställa en hel del obalanser i kroppen som uppstått från elektromagnetiska fält.

Många människor har erfarit att de får bättre sömn, mindre smärta och mår bättre på många sätt genom att ha kontakt med jorden.  När man går barfota på marken sker det naturligt. Fenomenet kallas earthing eller jordning.

Den franske agronomen Matteo Tavera såg alla levande varelser som ”antenner med en elektrisk koppling” med himmel och jord. I sin bok La Mission Sacrée beklagade han vår moderna livsstil. ”De elektriska kontakterna försvagas nu eller saknas helt.”

Även amerikanen Clinton Ober kom till insikt om att människan är en bioelektrisk varelse och att jorden har en helande kraft.

Ober fann att människor har en bioelektrisk koppling med jorden och att kontakten med jorden neutraliserar laddningar och skyddar nervsystemet och kroppen på ett naturligt sätt mot yttre elektrisk störning.

Solen
Det är viktigt att vistas i solen för att D-vitamin ska bildas i vår hud. Solen är den viktigaste D-vitaminkällan. Forskning visar att D-vitamin kan minska risken för en rad sjukdomar. 

Enligt vissa experter bör man inte använda solskyddsmedel eftersom det kan framkalla allergiska reaktioner och förhindra D-vitaminbildningen, i ställer rekommenderas att man skyddar sig med kläder och under ett parasoll de timmar då solen står som högst.

Bär och frukter
En annan viktig källa till hälsa är sommarens bärskörd. Passa på att njuta av nyplockade bär och frys in dem för att ha under vintern. Bär och frukter innehåller en hel del olika ämnen som skyddar cellerna från sjukdomar, så kallade antioxidanter. Inom antioxidantforskning anses den stora grupp som benämns fenoler eller polyfenoler, ha den mest antioxidativa aktiviteten hos frukter och bär.

Forskning har visat att fenolerna kan skydda mot hjärt- och kärlsjukdomar, vissa cancerformer och motverka åldrande. Bärens färgpigment innehåller ämnen, bland annat flavonoider, som kan förhindra vissa former av cancer. Ämnet lutein som finns i blåbär och hallon anses vara bra för ögonen.

Motion

Sommaren är en bra tid för att lägga om vanor och göra sig av med ovanor. Det är lättare att komma igång att röra på sig under den ljusa årstiden. En ny brittisk studie som publicerats i The Lancet visar att brist på motion är lika farligt som rökning.

Naturen
I naturen kan vi finna ro för själen och det finns medicinska bevis för dess läkande krafter. Att bestämma sig för att varje dag – i ur och skur – se till att komma ut på en promenad kan förebygga bäde småkrämpor och allvarligare sjukdomar.