Somaliska flyktingar riskerar att glömmas bort
Somaliska pojkar hämtar vatten från en pöl i det vidsträckta flyktinglägret Dadaab i Kenya i oktober 2011. Humanitära organisationer varnar för fruktansvärda förhållanden på världens största flyktingläger. (Foto: Tony Karumba/AFP/Getty Images)


Ett konsortium av sju biståndsorganisationer varnar för att villkoren för somaliska flyktingar, särskilt för barnen, i världens största flyktingläger Dadaab innanför den kenyanska gränsen redan nu är fruktansvärda. När det humanitära biståndet är på väg att ta slut kommer det att bli ännu värre.

”Det är väldigt många ungdomar i Dadaab som inte kan arbeta”. ”De har begränsade möjligheter att försörja sina familjer”, sade Oxfams talesman i Östafrika, Alun McDonald, till AlertNet.

För ett år sedan när det förklarades hungersnöd i Somalia skyndade sig givare och det internationella samfundet för att hjälpa till. Men nu håller lägrets finansiella medel på att ta slut och den globala uppmärksamheten har riktats mot andra håll. Biståndsorganen ber om tjugofem miljoner dollar för att kunna fortsätta skydda 465 000 människor i lägret. Annars kommer servicen att upphöra om två eller tre månader.

”Bristen på finansiella medel betyder att personer som har flytt från ett ofattbart lidande inte får den vård de behöver”, säger Stephen Vaughan, chef för CARE Kenya.

”Om barnen inte går i skolan och folk inte har tak över huvudet och annan nödvändig service, finns det en potentiell risk att det ger bränsle för ytterligare oroligheter”, tillade han.

Enligt Oxfam går över 70 procent av barnen i lägret inte i skolan. De som går i skola får trängas i överfulla klassrum där endast en av fem lärare är formellt utbildad.

Nigel Tricks, chef för Oxfam i Kenya, sade i rapporten att flyktinglägren bara kan vara en tillfällig lösning. En långsiktig vision som kan hjälpa somalier att slippa kortsiktigt stöd behövs. Utbildning, arbetsträning och bygga upp självförtroende kan vara ett sätt.

”Men just nu har världen en skyldighet att inte vända ryggen åt Dadaab och behoven hos människorna där”, sade Tricks.

Matkrisen är oförändrad sedan januari både på landsbygden, i städerna och flyktinglägren. Nederbörd under det normala i södra Somalia, förväntas ge otillräckliga skördar under den kommande skördetiden, enligt en uppdatering i juni från Food Security and Nutrition Analysis Unit för Somalia.

På grund av barnens svåra framtidsutsikter är en av de värsta farhågorna att de kan bli rekryterade av terroristorganisationer.

Terroristgrupper som al-Shabab, rekryterar pojkar, så små som åtta år, till sina styrkor och kidnappar även flickor som ska laga mat, städa eller gifta sig, enligt en årlig rapport från Amnesty International i maj.

Bomb- och granatexplosioner är inte ovanliga i Dadaab. Den kenyanska regeringen beskyller militanta och terrorister för många brott där sprängmedel används.

Amnesty föreslår ett vapenhandelsfördrag för att hårdare reglera den globala vapenhandeln, för att hindra väpnade grupper att få tag i vapen.

Översatt från engelska.