Somalia toppar listan på ”misslyckade stater”
En regeringssoldat tar en paus efter eldstrider med hårdföra islamistiska soldater i Mogadishu, Somalia, i fjol. Det årliga Misslyckade staters index (Failed States Index) meddelade på måndagen att Somalia toppar listan för tredje året i rad. (Foto: Mohamed Dahir / AFP / Getty Images)


Somalia rankas som den värsta av de värsta bland misslyckade stater och toppar det årliga Misslyckade staters index för tredje året i rad.

Av 177 länder som listats av Foreign Policy Magazine och The Fund for Peace som publicerades på måndagen, fick Somalia de högsta poängen för tolv indikatorer, däribland statens icke legitima status, säkerhetsapparaten och en samhällselit splittrad i fraktioner.

Det senaste halvseklet har fått se ständiga katastrofer utspela sig i Somalia.

Afrikas horn blev officiellt självständigt under namnet Republiken Somalia efter att ha skakat av sig det italienska och brittiska kolonialväldet 1960.

År 1963 undertecknade Somalia ett militärt biståndsavtal med Sovjetunionen och sex år senare kom Somalias mest långvarige president och militärdiktator, Muhammad Siad Barre, till makten i en militärkupp efter mordet på dåvarande presidenten Abdi Rashid Ali Shermarke.

Siad Barre proklamerade Somalia som en socialistisk stat ett år efter att han fått kontrollen. Han började då nationalisera landet. Han regerade enligt sin egen version av ”vetenskaplig socialism” som främjade oberoende, och som till viss del var utformad med Kina, Sovjetunionen och delar av Koranen som förebilder.

År 1977 invaderade Somalia Ogadenregionen i Etiopien men besegrades ett år senare, efter att sovjetiska styrkor ställt sig på Etiopiens sida. Vid denna tid började Somalia få stöd från USA och 1980 undertecknades ett avtal som möjliggjorde för amerikansk militära att få tillträde till flera somaliska hamnar.

Medan Siad Barres socialistiska ideologi i teorin skulle minimera klyftan mellan Somalias olika etniska klaner, mötte hans regim starkt motstånd från de marginaliserade klanerna Mijertyn och Isaq med början år 1981.

Kränkningarna av de mänskliga rättigheterna under Barres hårda hantering av klanmotståndet fick kritik från det internationella samfundet och 1989 drog USA in sitt militära bistånd till landet.

År 1990 stod det klart att Siad Barre höll på att förlora kontrollen över landet. Han flydde 1991 och lämnade Somalia i kaos, utan en central ledning. Flera regioner i landet bildade sina egna regeringar, men landet har sedan dess varit i djup kris och i huvudsak laglöst.

År 2000 fick Somalia hjälp av grannländer att forma en Nationell övergångsregering (TNG) i ett försök att skapa stabilitet.

Mellan åren 2006 och 2009 har pågående konflikt mellan den Federala övergångsregeringen (TFG), uppbackad av etiopiska styrkor, och oppositionella beväpnade miliser lett till en allvarlig försämring av de humanitära förhållandena.

Kontrollcentret för interna förflyttningar (IDMC: Internal displacement monitoring center) uppskattar att 1,3 miljoner av Somalias 9,1 miljoner invånare förflyttades förra året.

Många av de förflyttade lever i läger med oregelbunden livsmedelsdistribution, dåliga sanitära förhållanden och brist på basal hälsovård, enligt en rapport från Läkare utan gränser (MSF). I en rapport från 2009 beskrev MSF situationen i Somalia som en ”humanitär katastrof”, och sade att det är mycket svårt att ge hjälp, delvis beroende på agendan för politisken och för hjälporganisationerna kolliderar, vilket har gjort vissa klanledare misstänksamma mot utländskt bistånd och resulterat i attacker mot biståndsarbetare.

Piratverksamhet utanför Somalias kust har också blivit ett gissel för internationell sjöfart i regionen. Enligt Internationella sjöfartsorganisationen skedde under första kvartalet 2008 elva piratattacker utanför Somalias kust. Trots omfattande patrullering av vattnen går det fortfarande knappt en dag utan piratincidenter med krav på lösensummor som fortsätter att trappas upp till mångmiljonbelopp.

Bland de andra ”misslyckade stater” som toppar listan finns Zimbabwe (2), Sudan (3), Irak (6), Pakistan (10) och Haiti (12).

Översatt från engelska: http://www.theepochtimes.com/n2/content/view/37821/