"Som en dröm", säger arkitekt
Singh Kailya och Gunnor Naesvold (Foto: Pirjo Svensson/Epoch Times)


Shen Yun Performing Arts show spred glädje för andra året i rad till publiken i Århus på deras premiärshow i Skandinavien på långfredagen. ”Den här kvällen var som en dröm”, sade Sukhdev Singh Kailya, en arkitekt som såg Shen Yun för första gången.

Singh Kailya kommer ursprungligen från Indien, men har bott i Danmark sedan 40 år tillbaka.  Han kom till Musikens hus tillsammans med sin fru Gunnor Naesvold som är modedesigner.

– Jag såg reklamaffischen i Århus, för första gången. Jag tycker den var verkligen fantastisk, så jag blev genast intresserad och gick hem och sade till min fru att vi borde gå och se den. Affischen var vacker, den stod ut och gav en känsla av någon som flyger, därför kom vi hit, sade Singh Kailya.

Shen Yun Performing Arts har sin bas i New York. I sina shower visar Shen Yun traditionell kinesisk kultur med klassisk kinesisk dans, och historiska berättelser från Kina.

– Det var överraskande, att uppleva alla dessa olika delar från Kina. De introducerar den österländska kulturen mycket fint. Det är gammal kunskap som de försöker berätta för världen. Scenerier som visades i bakgrunden, kläderna och rörelserna visas på ett färgstarkt sätt, vilket gör det helt annorlunda, sade Singh Kailya.

Han talade om ett budskap han upplevde och danserna från de olika etniska grupperna i Kina.

– Jag tycker att det fanns ett fint budskap, som de visade all de olika danserna, vi fascinerades av bilderna i bakgrundscenerna, bergen från de norra delarna i Kina, som till exempel dansen från Tibet, och i bakgrunden fanns bilden från Himalaya.

På frågan om vad Gunnor Naesvold tyckte om showen, svarade hon:
Vacker musik, vackra människor, och vackra kostymer. Danserna var otroliga. Jag kommer att träna på hemma hur de (dansöserna) går, det var fantastiskt att se, sade en leende Gunnor Naesvold.

Singh Kailya var speciellt förtjust i den sista akten av showen, ”Buddhas lära sprids vida omkring” som handlar om en klassisk kinesisk berättelse, Resan till västerlandet, där munken Tripitaka gör en pilgrimsresa för att leta efter de buddhistiska skrifterna.

– Det gör mig så glad att showen slutade med Buddhas lära, och Buddha kom ju från Indien. Han föddes i Indien. Sedan spreds Buddhas läror till Kina, och Japan och andra delar i världen, sade Singh Kaylia och tillade:

Jag tror det är enda hoppet för att vi skall ha fred på jorden, Buddhas lära.

Singh Kaylia och Gunnor Näesvold hade gärna tagit med sina grannar till Shen Yun`s show vilket de brukar göra när något intressant kommer till Århus.

– Förra året hade vi tvåhundraårs firandet av Chopin, i Musikens Hus i Århus, och vi tog med alla våra grannar. Tyvärr är det påskhelg nu så de är alla bortresta, annars hade vi tagit med kanske ett tjugotal personer, berättar Singh Kalyia.

Men de hoppas på att grannarna får en ny chans nästa år.
– Vi kommer att berätta om Shen Yun kommer tillbaka till Århus att då måste ni komma och se den, och då kommer vi ta med våra grannar, säger Singh Kaylia.

På frågan om deras övergripande känsla av showen svarade Singh Kalyia och Gunnor Naesvold;

Den var mycket fin, hela kvällen har varit som dröm.