Solpaneler för dyra för att ersätta kärnkraften
Tetsuo Kuba, president för Japans högteknologiska jätte Kyocera, visar företagets senaste solenergicell vid en presskonferens i Tokyo i januari 2011. (Foto: Karyn Poupee / AFP / Getty Images)


Ett par veckor efter att Japans kärnkraftskatastrof inträffade sade premiärminister Naoto Kan att önationen behöver se över sin plan för energiutveckling och eventuellt ersätta åtminstone en del av planerade kärnkraftverk med dyra solpaneler. Enligt den nationella planen, som presenterades i juni förra året, skulle cirka 14 nya kärnkraftverk byggas fram till 2030.

Även om en ändring av denna policy skulle vara till stor glädje för tillverkare av solceller som till exempel Panasonic och Sharp, beräknade en analytiker från Goldman Sachs nyligen att  kostnaden för att installera solpaneler som kan generera 108 gigawatt el under nästa årtionde, lika mycket som skulle tas fram av nio kärnkraftverk som planeras att byggas fram till 2020 skulle ligga på minst 150 miljarder dollar (630 miljarder kronor).

Juniplanens mål var att kärnkraft skulle tillgodose 50 procent av landets energibehov år 2030, en ökning med 21 procent från 2009-års nivå.

Naoto Kan sade den 31 mars att en sådan policy behöver revideras med tanke på den nuvarande situationen.

Japan kommer sannolikt att starta en kampanj för att främja användningen av solpaneler, skrev Takashi Watanabe, en Tokyo-baserad analytiker inom Goldman Sachs Group Inc., i en rapport citerad av Bloomberg News.

Även om antikärnkraftsrörelsen växer i kölvattnet av världens största nukleära kris sedan Tjernobyl, både i Japan och i övriga världen, så säger analytikerna att solenergin fortfarande är för dyr för att kunna vinna andelar på marknaden utan subventioner.

Översatt från engelska