Solkräm som skyddar mot brännmaneter
Två maneter simmar i en vattentank på akvariet i Melbourne, Australien. (Foto: William West/AFP)


Maneter är en plåga om somrarna för både barn och vuxna. Sex av tio svenskar upplever oro för att bada i vatten där det kan finnas brännmaneter, visar en undersökning gjord av Apoteket AB.

Men i sommar kan vi simma lugnare. Från mitten av juni började Apoteket sälja solskyddskrämen som även ska skydda mot brännmaneter.

Solprodukter med manetskydd finns att köpa idag runt om i världen. Den här krämen är dock det första i sitt slag i Sverige, och har utvecklats genom att forskare har studerat mekanismer som utlöser brännmanetens giftiga trådar och det naturliga försvaret som finns hos bland annat clownfisken.

Krämen fungerar genom att man använt så kallade inhibitorer som bidrar till att minska eller helt förebygga brännskador från maneter.

”Vi vet att många känner oro för att komma i kontakt med brännmaneter. Sett till svenska förhållanden och det faktum att man också kan ha nytta av produkterna på utlandssemestern tror vi att det är en produkt som kommer att bli mycket uppskattad”, säger Eva Fernvall, varumärkesdirektör på Apoteket AB i ett uttalande.

Skyddet är vetenskapligt utvecklat, noga testat och kan användas på barn från sex månaders ålder och finns i faktor 6, 25 och 50.

I undersökningen som gjordes av Novus på uppdrag av Apoteket under maj 2011, intervjuades 1325 män och kvinnor mellan 19 och 79 år.