Solens strålar nyttiga trots allt
Vistelse ut i solen har mer fördelar än vad man tidigare trott. Här är det semestefirare som njuter av solen och värmen den 17 januari på Ipanema Beach i Rio de Janeiro, Brazil. (Foto: Vanderlei Almeida/ AFP)


En ny studie visar att fördelarna med att vistas ute i solen kan överväga riskerna för att utveckla hudcancer. Enligt resultaten, verkar det som solens strålar som är kända för att orsaka en dödlig form av hudcancer, verkar förbättra överlevnaden för andra typer av sjukdomen.

Malign melanom, en elakartad melanom (hudsvulst med melanin som kan övergå till cancer) är en aggressiv form av hudcancer som ofta leder till döden och huvudsakligen drabbar ljushyade människor. Utvecklingen av melanom har kopplats ihop med ett intensivt solande. Melanom utvecklas mest i länder som ligger närmast ekvatorn, såsom Australien som är utsatt för den största mängden av solens strålar.

Vetenskapsmän har länge grubblat över nyttan med solljus, som sätter igång produktionen av D-vitamin hos människan. Vi behöver D-vitamin för ett friskt hjärta, starka ben, och ett rätt fungerande immunsystem.

Rickard Setlow är en biofysiker på Department of Energy’s Brookhaven National Laboratory i New York och medförfattare till en studie som publicerades tidigare i januari i tidskriften Proceedings of the National Academy of Sciences. Studien jämförde riskerna och fördelarna med exponering för solen. Setlow säger att fördelarna kan överväga riskerna.

– Det har visat sig att exponering för solen är viktigare än det faktum att solljuset kan innebära en risk för att utveckla cancer, säger Setlow.

I studien analyserade Setlow och ett team forskare från Norge olika data om cancer från Australien, Nya Zeeland, Sverige, Norge, Danmark och Storbritannien bland befolkning med liknande hudtyper.

Medan de förväntade sig att se mer hudcancer hos människor som lever nära ekvator, fann forskarna även mer fall av inre cancer, inkluderat bröst- tjocktarms- prostata- och lungcancer.

Men forskarna upptäckte även att patienter som lever närmare ekvatorn hade större sannolikhet att överleva sina sjukdomar än cancerpatienter på mer nordliga breddgrader, med mindre solsken.

Setlow säger att data visar en bättre överlevnad för alla cancertyper, inkluderat dödlig hudcancer, fastän malignt melanom orsakas av för mycket exponering för solen.

– Exponering för solljus ökar fallen av exempel elakartad melanom, vilket kan vara dödligt. Ändå minskar mer exponering för solljus antalet dödsfall till följd av malignt melanom fastän det förorsakar det, förklarar Setlow.

Men det är ingen överdriven vistelse i solen som krävs.

Setlow säger att två gånger 15 minuters vistelse i solsken varje dag utan solkräm är det enda som behövs för att till fullo åtnjuta solens goda effekter för hälsan.

Översatt från engelska