Sökningar om organskörd från levande människor plötsligt tillåtna på Kinas internet
Skärmdump från Baidu, Kinas största sökportal. Resultat vid sökningar relaterade till Wang Lijun och organskörd från levande människor. (Epoch Times)


Som ett resultat av det underliga beteende som Kinas vanligtvis strikt censurerade internet visat upp på sistone kan man nu söka på termer som har med organskörd från levande människor på flera stora internetportaler.

Termer som har med organskörd från levande människor, rapporten ”bloody harvest” och Chongqings förre polischef Wang Lijuns inblandning i detta, gick nyligen att söka på Sina Weibo, som är den mest populära mikrobloggen, och den största sökmotorn Baidu. En del av termerna var fortfarande sökbara tidigt på morgonen den 26 mars.

Orden som gick att söka på associeras vanligen med organskörd från levande samvetsfångar, främst Falun Gong-utövare. Den andliga metoden Falun Gong har förföljts i Kina sedan 1999 på order av förre regimledaren Jiang Zemin. Sedan 1999 har den kinesiska staten ofta spridit falsk propaganda i ämnet, medan alla andra icke-officiella perspektiv på frågan har censurerats.

Första gången som man fann att söktermerna inte var blockerade var på kvällen den 23 mars (Pekingtid), och då var även flera andra relaterade termer sökbara.

Fram till och med klockan 4 på morgonen europeisk tid kunde man söka på ”Wang Lijun organskörd från levande” på Baidu och som översta resultat få en forumpost med detaljer om anklagelserna om organskörd från Falun Gong-utövare och Wang Lijuns inblandning.

Bevis som tidigare rapporterats av Epoch Times pekar på att Wang Lijun, vars försök att fly till ett amerikanskt konsulat i början av februari var den tändande gnistan till den pågående politiska maktkampen i Peking, var involverad i organskörd.

En webbsida som nu finns tillgänglig på Kinas internet, verkar vara en snarlik reproduktion av innehållet från World Organization to Investigate the persecution of Falun Gong, med engelska bokstäver som ersatt några av de kinesiska tecknen i rapporten.

Enligt Web Site Pulse, en webbsida som undersöker om sajter är tillgängliga eller ej, kunde webbsidan med forumposten nås på morgonen den 26 mars, kinesisk tid.

Det mycket underliga scenariot har uppmärksammats av kinesiska internetanvändare.

På mikrobloggen Tencent Weibo skrev användaren Zhang Gen från Anhuiprovinsen: ”Sök på ‘Wang Lijun organskörd från levande’ på Baidu, det är chockerande och häpnadsväckande. Weibo-vänner, sök det direkt.”

Andra sökningar med koppling till ämnet gav samma oväntade resultat. Forskningsgruppen ”World Organization to Investigate the Persecution of Falun Gong” gick av allt att döma att söka på Baidu. Under morgonen den 26 mars, Pekingtid, blockerades dock dessa sökningar på Baidu. Andra resultat på Tieba, en tjänst på Baidu som påminner om Yahoo Answers nämnde detta, men de togs senare bort.

Ett resultat när man sökte på Baidu var en artikel om hur den amerikanska kongressen skulle undersöka ”Wang Lijun-incidenten”. Enligt Web Site Pulse gick det att nå denna artikel inifrån Kina på förmiddagen den 26 mars, lokal tid.

Det är oklart vad som pågår med den instabila internetcensuren. Man kan fortfarande inte bara söka på ”Falun Gong” eller ”4 juni” (syftande på massakern på Himmelska fridens torg) på Baidu, det ger bara resultat som är officiell propaganda. På Sina Weibo går de inte att söka på. Enligt ett rykte på Baidu blev 7 000 termer nyligen möjliga att söka på, men ingen trovärdig källa gavs, och det var omöjligt att undersöka sanningshalten i påståendet.

Men att något underligt och inte tidigare skådat ligger i luften är tydligt. Den 23 mars sade Chen Kuide, redaktör för sajten China In Perspective och tidigare chef för Princeton China Initiative, i en intervju med Epoch Times att sökningar på Falun Gong kan ha gjorts möjliga som ett led i en pågående maktkamp mellan ”Jiangfraktionen”, som inkluderar den nyligen avsatte Bo Xilai och regimens säkerhetschef Zhou Yongkang på ena sidan, och den nuvarande partiledningen med president Hu Jintao och premiärminister Wen Jiabao på den andra.

En bloggare från Xiamen i Fujianprovinsen skrev om den oväntat svajiga internetcensuren: ”Det kommer att bli stora förändringar framöver! Fantastiskt nog kan man söka på ”bloody harvest” på Baidu. Om det där är sant är det ett brott mot mänskligheten. Ni vet vem spjutet pekar mot”.

Research av Ariel Tian

Översatt från engelska