Sökandet efter hälsosamma fetter
Sökandet efter hälsosamma alternativ till transfetter fortsätter. (Foto: Getty Images/ Marioa Tama)


Den allmänt etablerade föreställningen om vilka fetter som är hälsosamma kommer från vad som kallas för lipidhypotesen: under det sena 50-talet föreslog forskaren Ancel Keyes att det finns en direkt koppling mellan konsumtionen av mättade fetter och hjärtinfarkt.

Många efterföljande studier ifrågasatte denna forskning, men de fick knappast så mycket uppmärksamhet som Keys studie fick. Industrin för färdigbearbetad mat och vegetabiliska matoljor fortsatte att finansiera (och publicera) forskning som stödde lipidhypotesen medan studier som motsatte sig den tystades ner.

I artikeln, The Oiling of Amerika, (1999) ger Fallon och Enig en detaljerad historia om den vilseledande information som finns runt fett och hälsa. Fastän den inte har publicerats i vida kretsar, tar den upp en signifikant mängd av forskning som ogiltigförklarar lipidhypotesen. Till exempel fann en nyligen gjord studie från the American Journal of Clinical Nutrition att mättade fetter faktiskt kan motverka åderförkalkning. (American Journal of Clinical Nutrition 80, 2004, 1175-84).

– Föreställningen om att mättade fetter kan orsaka hjärtsjukdomar är helt falsk. Jag förstår att vi går emot detta accepterade paradigm, men det är bara inte vetenskapligt, säger Fallon.

Det finns en exakt parallell mellan övergivandet av animaliska fetter och vår användning av vegetabiliska oljor, förklarar Fallon.

– I USA startade den stora ökningen av hjärtsjukdomar runt 1950. I Europa har länder med den högsta konsumtionen av mättade fetter även den lägsta andelen hjärtsjukdomar, och länder med den lägsta konsumtionen av mättade fetter har den högsta andelen hjärtsjukdomar.

Susun Weed, känd expert på medicinalväxter, upprepar denna förståelse i sin artikel, Nutrition, där hon skriver, ”Uppfattningen att mättade fetter höjer kolesterolnivåerna i blodet, täpper till blodkärl, orsakar stroke och hjärtinfarkter har varit rådande sedan mitten av 60-talet. Men ändå tycker de flesta forskare att denna tanke är förenklad och utan vetenskapligt berättigande. I Framingham Heart Study visades att ju högre intag av totalt fett, mättat fett och omättat fett desto lägre risk för stroke. Fastän höga kolesterolhalter i blodet var en riskfaktor för hjärtsjukdomar, hade fett- och kolesterolintag ett omvänt samband med kolesterolnivåerna i blodet. Svenska studier bekräftar också att mättade fetter ger bättre brösthälsa medan vegetabiliska oljor (såsom rapsolja, majsolja, och solrosolja) ger en ökad risk för bröstcancer.”

Det finns också mättade fetter med vegetabiliskt ursprung som Fallon rekommenderar framför fleromättade oljor för stekning. En annan möjlighet Fallon stödjer är användandet av kokosolja.

Vi är också stora förespråkade för kokosolja, och kokosolja kan bara odlas i små partier längs med kusten, så det kan aldrig bli stora plantager av det, säger Fallon.

Hon nämner att jordbruksdepartementet (i USA) också har ett intresse av att förespråka fleromättade fetter.

– De tror verkligen att vi behöver sojabönor, majs, vete och socker för att rädda världen. Men de fettsorterna som vi rekommenderar kommer från bondgårdar, inte från handelsjordbruket.

Källa:

The Weston A. Price Foundation

Tidigare artikel i ämnet: Från stekpannan in i elden: Sökandet efter hälsosamma fetter

Översatt från originalartikel på engelska.