Sofistikerade amputationsmetoder användes på stenåldern
Forskarna har hittat bevis för att sofistikerad amputation utfördes på detta skelett från stenåldern. (Med benäget tillstånd av Antiquity Journal)Forskarna har hittat bevis för att sofistikerad amputation utfördes på detta skelett från stenåldern. (Med benäget tillstånd av Antiquity Journal)

Forskarna har hittat bevis för att sofistikerad amputation utfördes på detta skelett från stenåldern. (Med benäget tillstånd av Antiquity Journal)

Läkarna på stenåldern visar sig har varit mer medicinskt avancerade än vi tidigare trott, något som framkommit efter bevis från operationer som genomfördes för 7000 år sedan. Upptäckten bekräftar att det fanns avancerad medicinsk kunskap 4900 f.kr. vilket utmanar den tidigare rådande uppfattningen om kirurgi och dess historia.

Forskarna fann år 2005 i en neolitisk utgrävningsplats i Buthiers-Boulancourt, drygt 6 mil söder om Paris, ett skelett från en gammal man som begravdes för nästan 7000 år sedan. Testerna bekräftar en avsiktlig och lyckad amputation där vässad flinta använts för att skära av mannens överarmsben.

Imponerande nog hade patienten också bedövats. Armen hade skurits av med ett rent skär och såret hade behandlats i sterila förhållanden. Det har varit allmänt känt att läkare på stenåldern genomförde trepanation (öppnande av ett område av skallbenet), men amputationer har man inte hört talas om fram till nu.

Enligt en forskningsartikel som publicerades i Antiquity Journal har den makroskopiska undersökningen inte avslöjat någon infektion i samband med amputationen, vilket tyder på att den genomfördes i relativt bakteriefria förhållanden.

Forskarna fann att patienten överlevde operationen, och trots att han led av en ledgångsinflammation så levde han i månader om inte i åratal efteråt.

Enligt Daily Mail sade forskaren Cécile Buquet-Marcon att smärtborttagande växter, som den hallucinogena spikklubban, kan ha använts och att andra växter som salvia sannolikt användes för att göra rent såret.

Att patienten blev
av med sin underarm uteslöt inte honom från gemenskapen. Hans grav var två meter lång, vilket är över genomsnittet, och innehöll en yxa av skiffer, en hacka av flinta och kvarlevorna av ett ungt djur, vilket tyder på en hög social ställning.

Översatt från: http://www.theepochtimes.com/n2/content/view/38229/