Södra Sudan röstade för självständighet
Riek Machar, Södra Sudans vice president håller ett kort tal när valresultatet släpptes i Juba, 30 januari. (Foto: Phil Moore / AFP)


99 procent av rösterna i södra Sudan var för en separation mellan den södra och norra delen. Det visar den första kompletta rösträkningen efter den veckolånga period som rösterna kunde avläggas, den 9-15 januari.

Av södra Sudans oljeproducerande stater röstade fem av de tio staterna för separation med 99,9 procent, av de övriga låg det lägsta röstandelen på 95,5 procent, rapporterar Reuters. Enligt valkommissionens hemsida lämnades 3 851 994 röster.

Slutresultatet från valet förväntas komma i början av nästa månad. President Omar al-Bashir i Sudan har lovat att acceptera valresultatet, rapporterar BBC.

Om valresultatet blir bekräftat beräknas Södra Sudan formellt deklarera sin självständighet den 9 juli och därmed bli världens nyaste land.

Valet är en följd av ett fredsavtal som skrevs 2005 för att få ett slut på inbördeskriget, som pågick i två decennier och dödade 2 miljoner människor.