Södra Kina drabbat av massiva översvämningar
Tyfonen Utor har lagt hela byar i den kinesiska provinsen Guangdong under vatten de senaste dagarna. (Foto: Sina Weibo)


Allvarliga översvämningar som orsakats av tyfonen Utor i Guangdongprovinsen har stängt inne ett stort antal människor i sina hem, och i nuläget finns inga tecken på undsättning.

Flera dagars skyfall i områden har gjort att fördämningar har brustit, lett till jordskred och dränkt hela byar. Yangcheng Evening News officiella mikroblogg kallade det århundradets värsta översvämning.

Enligt invånarna så försöker myndigheterna inte rädda dem, och media rapporterar inte om situationen. Många har suttit fast i sina hem sedan den 17 augusti, och somliga använder internet för att försöka få hjälp eller ladda upp bilder på översvämningen.

– Det regnade i fyra dygn i sträck här, berättade Huang, som bor i staden Lianzhou i Guangdong.

– Floden steg mer än 10 meter. Många hus är två eller tre våningar höga, men de är helt under vatten. Det finns ingen kvar i hela byn; sju eller åtta byar är helt under vatten.

Det föll över 550 mm regn i Chaoshanregionen i Guangdong, vilket är den största uppmätta regnmängden sedan 1959. Översvämningen har påverkat 500 000 människor, enligt den nuvarande beräkningen.

Mer än 200 personer har rapporterats döda eller försvunna i tyfonens spår, enligt Huffington Post.

– De äldre i byn säger att det här är det kraftigaste regn som de har sett, sade Luo, en invånare i staden Huizhou.

– När myndigheterna dök upp var det redan för sent. Om reservoaren hade kollapsat hade vi alla dött. Nu sitter vi här utan el, vatten, mat eller dricksvatten, tillade han.

Provinserna Liaoning, Jilin och Heilongjiang i nordöstra Kina har också drabbats av svåra översvämningar den här månaden.

Det regnade kraftigt i över två veckor där, och civilministeriet rapporterade 105 dödsfall från de två översvämningarna, fram till den 19 augusti. En internetanvändare sade dock att över 1 000 personer har dött bara i Qingyuan-häradet i Liaoning.

Översatt från engelska