Socialisten Francois Hollande vinner franska valet
Francois Hollande lämnar en vallokal i Tulle, Frankrike, efter att ha lämnat sin röst i den andra omgången av franska presidentvalet den 6 maj. (Foto: Getty Images)


Precis som opinionsundersökningarna visade, blev Francois Hollande vald till Frankrikes president. Han vann med 51,9 procent av rösterna efter en spännande presidentvalskampanj. Hollande har nu blivit den första socialisten att vinna det franska presidentvalet sedan 1988 och den sjunde presidenten för Frankrikes femte republik.

Hollande fick nyheterna om sin seger från Tulle, hans politiska centrum i sydvästra Frankrike.

Hollande har sagt att han först tänker omförhandla EU:s budgetdisciplin, mot Tysklands vilja, och erhålla fler garantier om att den ekonomiska tillväxten kommer att främjas snarare än fokuseras på enbart budgetåtstramningen. Till följd av detta tror man att EU kommer att få ny dynamisk och även en balanserad relation mellan Frankrike och Tyskland.

I kampanjer på nationell nivå sade Hollande att han vill balansera budgeten genom att höja skatterna för de rika och minska statens utgifter, förutom utbildning, där han vill anställa 60 000 nya lärare och annan personal inom utbildningsväsendet.

I de båda valomgångarna har det varit så mycket som 80 procent som röstat på den ena eller den andra kandidaten.

President Sarkozy, sittande president sedan 2007, misslyckades med att övertyga högerextrema väljare om att han skulle klara av att hantera frågor om invandring, säkerhet och ekonomi, frågor som Frankrike kommer att möta framöver. Dessutom förlorade han stödet från ett stort antal centerväljare, genom att Centerns presidentkandidat, François Bayrou, försäkrade att han skulle rösta för Hollande för att uttrycka sitt motstånd mot Sarkozys högerextrema åsikter.

Sarkozy erkände sitt nederlag och meddelade att han inte ska leda kampanjen för det konservativa lägret i de kommande parlamentsvalen i juni. Både socialister och konservativa kommer nu att koncentrera sig på årets andra stora val, vilket förväntas ge Hollande en klar majoritet.

Översatt från engelska