Socialdemokratisk seger i Grönlandsvalet


Det socialdemokratiska partiet Siumut  fick flest röster i tisdagens val till det grönländska parlamentet Naalakkersuisut. Partiet gick fram kraftigt, med 16 procentenheter, och tog hem 42,8 procent av rösterna, rapporterar nordiska medier.

Regerande vänsterpartiet Inuit Ataqatigiit tappade 9 procentenheter och fick 34,4 procent.

Socialdemokraterna fick ingen egen majoritet utan förväntas bilda en koalitionsregering. Dess ledare Aleqa Hammond blir då Grönlands första kvinnliga statsminister.

En av de viktigaste frågorna i valrörelser var hur Grönland ska kunna behålla mer av de värden som utländska, företrädesvis kinesiska, företag exploaterar på utvinning av olja, uran och ädelmetaller på ön. Under Inuit Ataqatigiits ledning har Grönland öppnats för utländska investeringar i dessa näringar. Ett beslut i december öppnade, som ett första steg, för att 3000 lågbetalda kinesiska gruvarbetare kommer till ön. Det finns vare sig arbetskraft eller ekonomisk styrka nog inom landet för att utvinna naturresurserna i form av ädelmetaller, uran och olja, skriver SVT på nätet.

Socialdemokraterna vill att de exploaterande företagen ska dela med sig redan från första dagens utvinning, andra partier har velat avvakta tills inkomsterna börjar strömma in.

Möjligheterna att dra in pengar från de utländska företagen har väckt en förhoppning om att ön så småningom ska kunna bli helt självständig från Danmark.

Även den tioprocentiga
arbetslösheten och fiskerinäringens omstrukturering var frågor som partierna profilerade sig inom.

Fakta:

Allt självständigareGrönland var en dansk koloni från 1721 till 1953. Därefter hade ön status som danskt län, fram till 1979 då hemmastyret infördes. Från den 21 juni 2009 gäller självstyre. I det danska Folketinget bevakas Grönlands intressen av två grönländska ledamöter och grönländska rådgivare i bland annat utrikesdepartementet.