Socialdemokraterna backade i oktober
Fredrik Reinfeldt och Håkan Juholt öga mot öga i riksdagen. (Foto: Janerik Henriksson/ Scanpix Sweden)


Efter en oktobermånad med politiska skandaler och retoriska slagsmål visar opinionsundersökningarna som Novus sammanställt för Ekot att socialdemokraterna förlorat potentiella väljare den senaste månaden.

I början av oktober uppdagades att Håkan Juholt gjort ett par rejäla tabbar, rörande det statliga hyresbidraget för sin Stockholmsbostad och angående reseersättningar. Förundersökningen lades ned 14 oktober med hänvsning till att regelverket för riksdagsledamöterna är tvetydigt.

En vecka senare anklagades moderaterna för historieförfalskning då de i sitt nya idéprogram påstod att de legat i framkant i kampen ”mot apartheid, för jämställdhet, mot diskriminering och för en rättsstat”. Även utrikesminister Carl Bildt är i blåsväder i och med hans eventuella inblandning i Lundin Petroliums affärer i Etiopien.

De fem undersökningarna som Novus sammanställt för Ekots räkning, tyder på att socialdemokraterna förlorat mest på den senaste månadens politiska händelser, nästan tre procentenheter sedan förra månaden.

Tommy Möller, professor i statsvetenskap vid Stockholms universitet, sade till Ekot angående det minskade förtroendet för socialdemokraterna:

– Det här är ganska väntat, efter den mediala Golgatavandringen som Håkan Juholt tvingades begå, efter avslöjandet om hans hyresbidrag.

Han tror dock att reaktionerna på hyresskandalen kan försvinna ganska snabbt.

– Problemet är att de inte har lyft sig i opinionsmätningarna efter ett historiskt mycket dåligt val, och i ett läge då man hade en ledarkris och visste väldigt lite om vad som skulle ske i partiet. När man byter partiledare så brukar det bli en viss vitalisering och förnyelse, men det har inte skett i det här fallet.

Moderaterna har i den senaste undersökningen gått upp något och ligger nu på 32,6. Socialdemokraterna ligger på 29,4. Hos övriga partier har man sett en marginell ökning. Det borgliga blocket ligger enligt undersökningen på 48,6 procent och oppositionspartierna på 44,9.