Sociala medier driver på våldet i Israel
En demonstrant filmar en sammandrabbning efter en demonstration i juni 2015. Sociala medier ökar våldet i Israel. (Foto: Jaafar Ashtiyeh /AFP/Getty Image)


Sociala medier driver på våldet och konflikten i Israel och Gaza. En blodig kniv i luften har blivit en ny symbol för den senaste våldsvågen i konflikten mellan israeler och palestinier.

I likhet med den arabiska våren 2011, och den Islamiska statens propagandakampanjer, verkar våldet mellan palestinier och israeler spridas mer via Twitter och Facebook istället för av politiska fraktioner.

De senaste veckorna har teckningar, foton och filmer med våld och död spridits med rasande fart på sociala medier. En del teckningar kommer ursprungligen från arabiska medier som kommentarer till de dagliga attackerna.

De senaste åren har debatterna på sociala medier ofta blossat upp när våldet tilltagit. Det skedde också under kriget mellan Israel och Gaza förra året, då även ibland befattningshavare och soldater på båda sidor av konflikten deltog. Detta står i kontrast till den förra intifadan, 2000 – 2005, där traditionella medier dominerade.

Den israeliska regeringen lägger också upp egna videoklipp för att driva sin sida av saken. Ett klipp från utrikesministeriet sätter likhetstecken mellan palestinier och Islamiska staten. I en annan israelisk video som fått stor spridning visas klipp från olika videos som gjorts av palestinier, där man bland annat får lära sig hur man ska knivhugga någon, samt hur man gör en molotovcocktail.

Den mest betydelsefulla händelsen på sociala medier i nuläget är kanske klippet med den 13-årige palestiniern Ahmad Manasra. Han filmades med en smartphone när han ligger blödande på marken den 13 oktober, medan en israel skriker och svär åt honom och säger att han ska dö.

Manasra blev en brännpunkt i konflikten mellan palestinier och israeler sedan han och hans kusin knivhuggit en israelisk pojke på cykel i Jerusalem.