Snowden och Kina: Fint så länge det varade
På en TV-skärm visas nyheter om Edward Snowden, en före detta CIA-anställd som läckt topphemliga dokument om amerikanska övervakningsprogram. Platsen är ett köpcentrum i Hongkong den 23 juni 2013. Snowden var en het potatis i Hongkong som det kinesiska kommunistpartiet nu har avhänt sig, till Rysslands glädje. (Foto: AP Photo/Vincent Yu)


Innan de kinesiska myndigheterna lät Edward Snowden, som tidigare arbetat åt NSA (Nationella säkerhetsmyndigheten), lämna Hongkong, såg de till att de hade fått all den information han satt på.

En separat bil förde hans bagage till Hongkongs flygplats och flyget till Ryssland, enligt senator Dianne Feinstein, ordförande för Senate Select Committee on Intelligence, som talade med CBS:s ”Face the Nation” på söndagen.

Med tanke på att Folkrepubliken Kinas underrättelsetjänster kan manövrera fritt i Hongkong, och Kinas stora intresse för de underrättelser som Snowden besitter, är det troligt att allt föll i kinesiska händer.

Två västerländska underrättelseagenter sade ungefär detta till New York Times: Folkrepubliken Kinas underrättelseagenter har sannolikt tagit innehållet i Snowdens fyra bärbara datorer.

Innan planet lyfte fick Hongkong en begäran om utlämning från USA, vilken de valde att inte hörsamma, efter att ha påstått att den inte fyllts i ordentligt. Detta trotsiga handlande uppfattades allmänt, bland annat av amerikanska politiker, som att man avsiktligt trampade USA på tårna.

”Jag tycker att det är en mycket stor överraskning. Jag hade faktiskt trott att Kina skulle se detta som en möjlighet att förbättra relationerna och utlämna honom till USA. Kina hade helt klart en roll i detta, enligt min mening. Jag tror inte att det här bara var Hongkong utan kinesiskt samtycke”, sade senator Feinstein.

Vita huset, som normalt är mycket mer återhållsamt i sina offentliga kommentarer om Kina, uttryckte en liknande åsikt.

”Vi köper inte att det här var ett tekniskt beslut av en immigrationstjänsteman i Hongkong”, sade Vita husets pressekreterare Jay Carney till reportrarna på ett dagligt pressmöte den 24 juni. ”Det var ett medvetet val av regeringen att släppa en eftersökt person trots giltig arresteringsorder, och det beslutet har utan tvekan en negativ inverkan på relationen mellan USA och Kina.”

Carney fortsatte:
”Kineserna har betonat vikten av att bygga upp ett ömsesidigt förtroende. Och vi tror att de har tilldelat den satsningen ett allvarligt bakslag. Om vi inte kan lita på dem när det gäller att respektera deras lagliga utlämningsskyldigheter så är det ett problem. Och det är en punkt som vi gör klart för dem mycket direkt.”

Snowden flög till Moskva den 23 juni, där han tros vara kvar. Sannolikt tar nu också ryssarna del av den information han har.

I officiella amerikanska uttalanden sedan hans ankomst har man bett Ryssland att arrestera Snowden och utvisa honom till USA, men sannolikheten att Ryssland går USA till mötes är inte stor.

För den kinesiska regimen var det behändigaste sättet att hantera situationen att få iväg Snowden till Ryssland, enligt Shi Cangshan, en oberoende analytiker av det Kinesiska kommunistpartiet och dess politik, med bas i Washington DC.

– Xi Jinping avslutade just två dagars informella möten med president Obama. Det skulle ha fått stor påverkan på relationerna mellan de två länderna om den här incidenten intensifierades, och Xi Jinping vill verkligen inte att det ska hända, sade Shi i en telefonintervju.

­- Snowden-incidenten kunde få allt han uppnått med sin resa till Kalifornien att gå förlorat.

Istället för att skicka tillbaka Snowden till USA, vilket skulle kunna ses som ett svaghetstecken och avskräcka eventuella avhoppare i framtiden, var det ”minst krångel” att skicka honom vidare till ett annat land, sade Shi.

– Egentligen vågar det Kinesiska kommunistpartiet inte riktigt provocera amerikanerna. Och USA är medvetna om detta. Därför framhåller Washington alltid ‘ansiktsdiplomati’ med Kina, vilket innebär att man måste låta Kina behålla ansiktet så mycket som möjligt, och i gengäld kommer de att ge något av betydelse, tillade Shi.

I det här fallet lät dock inte Kina Washington behålla särskilt mycket av sitt ansikte. Under ett tidigare viktigt avhopp i början av 2012, då Wang Lijun, polischefen i staden Chongqing i sydvästra Kina, begav sig till ett närliggande amerikanskt konsulat, lät amerikanerna honom ge sig av efter att ha frågat ut honom.

Snowden ska ha landat på flygplatsen Sjeremetjevo i Moskva den 23 juni – på väg till ett annat land som inte är allierat med USA, såsom Ecuador eller Venezuela – men ingen såg honom där. Det ifrågasätts nu om han alls anlände dit.

Översatt från engelska