Snövit gör comeback
Den brittiska regissören Tarsem Singh som regisserat filmen "Mirror mirror" i Los Angeles på en filmpremiär. (Foto: AFP/Donato Sardelal)


Första gången vi fick stifta bekantskap med Snövit var i Bröderna Grimms sagor. Sedan gick hon till filmhistorien när hon var huvudpersonen i den allra första tecknade långfilmen av Disney i ”Snövit och de sju dvärgarna” (”Snow White and the Seven Dwarfs”, David Hand m. fl., USA, 1937). Det senaste året har hon gjort en comeback och är huvudpersonen i två långfilmer och en TV-serie.

I oktober förra året hade TV-serien ”Once Upon a Time” (Adam Horowitz & Edward Kitsis, USA, 2011-) premiär. Det är en serie som utspelar sig i den lilla staden Storybrooke. Vad ingen i den lilla staden vet är att de alla är tagna från sagornas värld och har blivit förpassade till den lilla staden av den elaka drottningen (Lana Parilla), som nu är stadens borgmästare. Den enda som vet om hemligheten är den lilla pojken Henry (Jared Gilmore), som är borgmästarens adopterade son. För att skruva till det lite extra är Henrys riktiga mamma Emma (Jennifer Morrison)  också dottern till Snövit (Ginnifer Goodwin) och Prinsen (Josh Dallas), som båda alltså bor i staden utan någon vetskap om vilka de är. Serien, vars skapare tidigare var manusförfattare för superhiten ”Lost” (J.J. Abrams &Jeffrey Lieber & Damon Lindelof, USA, 2004-2010), följer en bekant struktur, där vi i varje avsnitt dels får följa händelserna i den lilla staden och dels får en saga berättad för oss. Till en början var det en intressant serie, men den lider av en seg händelseutveckling.

Förutom denna serie, får vi även se Snövit på den stora duken. Den första filmen, som just nu rullar på biograferna, är ”Spegel spegel” (”Mirror Mirror”, Tarsem Singh, USA, 2012), som är en actionkomedi i vilken den elaka drottningen spelas av Julia Roberts, som spelar rollen med en sarkastisk glimt i ögat. Snövit, å sin sida, är inte den hjälplösa flickan från sagorna, utan en rebelledare medan dvärgarna är hennes rebellstyrka. Jag har inte hunnit iväg och se den här filmen än, men, av trailern att döma, ser det ut att vara en rolig film med mycket barnvänlig action och med en Julia Roberts i toppform.

Även ”Snow White and the Huntsman” (Rupert Sanders, USA, 2012) har valt att berätta historien om Snövit på ett otraditionellt vis. Fast i det här fallet är det en mörk historia i vilken den elaka drottningen är en tyrann som vill döda Snövit för att fastslå sin makt. Drottningen spelas av Charlize Theron som har bevisat sitt värde som skådespelare i ett antal lågbudgetproduktioner; den här rollen skulle hon kunna spela i sömnen. Det känns lite som att hon tog den här rollen för att betala av huset, så att hon kan ta fler roller i lågbudgetproduktioner, som erbjuder henne utmaningar. Som ”The Huntsman” ser vi Chris Hemsworth, som spelar seriefiguren Thor i filmen med samma namn, ”Thor” (Kenneth Branagh, USA, 2011) och i ”The Avengers” (Joss Whedon, USA, 2012). Så vi vet i alla fall att han kan spela stor, stark och modig. I rollen som Snövit ser vi Kristen Stewart, mest känd som Bella Swan i ”Twilight”-serien. Här faller hela konceptet, eftersom Stewart är en katastrof som skådespelare. Men trailern ser ju i alla fall ganska lovande ut. Har man tur, så ligger fokus mer på den elaka drottningen och The Huntsman än på Snövit.

Så vi har alltså tre olika nya versioner av Snövit. Jag vet inte hur bra jag tycker att detta är. Goodwins Snövit känns en aning för mesig medan Stewarts bara känns som en blek kopia av den redan bleka karaktären Bella Swann från ”Twilight”-filmerna. Visst känns Snövit i ”Spegel spegel” som en frisk fläkt i detta sammanhanget, men den versionen känns ungefär lika seriöst menad som när vi fick se Arnold Schwarzenegger spela Hamlet i ”Siste actionhjälten” (Last Action Hero”, John McTiernan, USA, 1993). Precis som när man gjorde långfilm av Rödluvan häromåret i ”Red Riding Hood” (Catherine Hardwicke, USA/Kanada, 2011), känns det som att de riktigt gamla germanska sagofigurerna inte riktigt klarar övergången till långfilm. Fast detta verkar grabbarna i Hollywood inte riktigt fatta, eftersom de bara fortsätter producera sådana här filmer. Om de nu ändå ska fortsätta, skulle jag vilja se en filmatisering om de tre små grisarna. Tänk er själva hur underhållande det skulle vara att se exempelvis Vin Diesel spela Vargen som blåser omkull hus!