Snöstormar i Europa och trafikkaos i södra Sverige
En kvinna bär bort snö utanför sitt hem i byn Smeeni, cirka 100 kilometer öster om Bukarest den 28 januari. Ett tjockt täcke av snö lade sig över södra och östra Rumänien och orsakade stängning av tre motorvägar, inställda järnvägsförbindelser och störningar i flygtrafiken. (Foto: Daniel Mihăilescu/ Topshots/AFP)


Kyla och snöstormar drar fram över delar av centrala och östra Europa. Fyra personer har dött i Bulgarien under de senaste dagarna. Snökaos drabbade södra Sverige under onsdagen med 67 rapporterade trafikolyckor i Blekinge och Skåne. En person har omkommit i en krock med en skolbuss utanför Mariestad, rapporterar Svt.

Snö i kombination med vind gjorde väglaget mycket besvärlig på onsdagen med svår halka, drivbildning och snörök i södra Götaland.

Det var söder om Mariestad, Tidavad, som föraren av en minibuss omkom i en frontalkrock med en skolbuss med 29 barn, enligt Svt.

Flera tågavgångar ställdes in under onsdagen, bland andra DBS-tågen mellan Ystad och Köpenhamn.

Enligt nyhetsbyrån AP har kraftiga snöstormar drabbat Rumänien, och man har tvingats stänga skolor och snökaoset har trasslat till väg- och tågtrafiken.


Två personer vandrar genom ett snötäckt landskap på vandringsleden i Rennsteig nära Masserberg, östra Tyskland, den 29 januari. (Foto: Martin Schütt/ DPA/AFP)

Två personer vandrar genom ett snötäckt landskap på vandringsleden i Rennsteig nära Masserberg, östra Tyskland, den 29 januari. (Foto: Martin Schütt/ DPA/AFP)

I Bulgarien har mycket snö och hårda vindar lämnat dussintals byar i den östra delen av landet utan el och vatten.

En av fyra personer som dött i Europa är en 76-årig man som dog efter att ha fastnat i en snödriva i byn Povet, i närheten av gränsen mellan Bulgarien och Turkiet, skriver AP.

De tre andra var män som under de senaste 2 dagarna dött till följd av snöovädren i andra byar i östra Bulgarien. Många vägar har stängts av medan räddningstjänsten försöker transportera mat och förnödenheter till avsides belägna platser. Hundratals skolor fortsätter vara stängda.

Myndigheter i Rumänien har förklarat en röd varning till följ av vädret i de sex östra länen. Man varnar för stormvindar på upp mot 85 kilometer per timme och närmast noll synlighet.

Trafikmyndigheterna sade enligt AP att mer än 160 tåg har ställts in då snö blockerade spåren i södra och östra Rumänien.  Omkring 5000 personer i södra Rumänien har strömavbrott då kraftiga vindar stört elförsörjningen.


En kvinnas frusna andedräkt hänger i luften när hon går ner i en underjordisk passage i centrala Moskva, den 29 januari. Temperaturerna i den ryska huvudstaden sjönk på onsdagen till minus 20 Celcius,  men till följd av hög luftfuktighet och vindar, sade väderexperterna att det skulle kännas mer som minus 29 Celcius. (Foto: Kirill Kudryavtsev/AFP)

En kvinnas frusna andedräkt hänger i luften när hon går ner i en underjordisk passage i centrala Moskva, den 29 januari. Temperaturerna i den ryska huvudstaden sjönk på onsdagen till minus 20 Celcius, men till följd av hög luftfuktighet och vindar, sade väderexperterna att det skulle kännas mer som minus 29 Celcius. (Foto: Kirill Kudryavtsev/AFP)

Trafikverket i Sverige varnar för fortsatt svår halka med drivbildning och snörök i Södra Götaland under kommande dygn på grund av nederbörd i kombination med minusgrader och hårda vindar.

Enligt SMHI väntas på torsdagen snöfall på de flesta håll i landet utom allra längst i norr. De största snömängderna väntas i ett område från Östersjökusten upp till omkring Värmland och Dalarna.