Snökaoset fortsätter
Vägverket varnar för snöhalka i Skåne, Halland, Bohuslän, delar av Småland, Dalsland, Värmland och Västra Götaland. (Foto: AFP/ Miguel Riopa)


Snökaoset har lamslagit Skåne och Vägverket fortsätter att avråda människor från att ge sig ut i trafiken i morgon. Vinden blankpolerar vägarna, säger Eva Hast, informationsansvarig vid Vägverket Skåne.

-Vi ser egentligen ingen ljusning förrän på lördag. Vi har haft 3-4 meter höga snödrivor. Alla plogbilar vi skakat fram arbetar, men vägarna blåser igen efter en kvart, fortsätter hon.

Samma dystra prognos ger SMHI:

-Blåsten kommer att ligga på och ökar. Vid kusten når den kulingstyrka, medan det inåt land blir runt tio sekundmeter, säger Sten Laurin, meteorolog vid SMHI, till TT.

Det skulle nästan tiodubbla kyleffekten. I Skåne, där det statistiskt sett ska vara vår den 22 februari, väntas snöfallet mattas i morgon men alltså ersättas av hårda vindar, som redan ställt till stora bekymmer på regionens vägar.

Vägverket varnar för snöhalka i Skåne, Halland, Bohuslän, delar av Småland, Dalsland, Värmland och Västra Götaland.

Under lördagen väntas dessutom ett nytt nederbördsområde från väster nå in över land. Främst drabbas Bohuslän, nordvästra Skåne och Halland.

Och det är vinden i kombination med snön som ställer till problem. Det relativt varma havsvattnet bildar tillsammans med riktigt kall luft starka vertikala luftrörelser vid kusten. Med snöfall skapas vad SMHI kallar naturens egna snökanoner.

-På bara en halvtimme kan en nyplogad väg på öppen mark blåsa igen, säger Sten Laurin.

En ambulans på utryckning kanade rakt in i just en sådan snödriva vid halv sex på torsdagen utanför Vellinge i sydvästra Skåne.

Både Universitetssjukhuset Mas i Malmö och Lunds universitetssjukhus utfärdade stabsberedskap i flera timmar för att anställda inte kunnat ta sig till jobbet. På Mas fick ett fåtal operationer ställas in.

-Men det var bra att polisen, Vägverket och räddningstjänsten gick ut och varnade folk för att ge sig ut på vägarna. Jag tror att vi därför fick mindre skadade, även om vården inte kunde gå på hundra procent, säger Mas informationschef Hans-Göran Boklund.

4 000 hushåll i Skåne blev strömlösa på grund av snöstormen, enligt Sydsvenskans nätupplaga.

Ett Öresundståg spårade ur med ett hjulpar vid 19-tiden på kvällen vid Glumslöv, söder om Helsingborg. Passagerarna kunde dock evakueras till ett annat tåg, utan större dramatik. Redan under eftermiddagen började dock tågtrafiken återgå till det normala. På fredagen väntas tågen, både på långdistanssträckor och lokalt, gå som vanligt, enligt SJ.

De flesta större vägar i Skåne öppnades under torsdagen. Värst drabbade var vägar i nord-sydlig riktning eftersom den ostliga vinden låg på från sidan och korkade igen vägbanorna med stora snödrev.

Trots de många trafikolyckorna i snöovädret skadades ingen människa allvarligt under dagen.