Snökaos i Frankrike och Schweiz
FRANKRIKE, Saint-Genet-Champanelle: Temperaturen började sjunka i går över Frankrike och tungt snöfall började på morgonen och orsakade mycket svåra trafikproblem. (Foto: AFP/Thierry Zoccolan)


Stora delar av östra Frankrike och Schweiz lamslogs av snö och trafikkaos i dag. Uppemot 2 000 bilar satt fast i Frankrikes östra delar i dag och minst 85 000 fick elavbrott. Samtidigt piggnade regionens skidorter till.

Mellan 1 500 och 2 000 bilister satt fast i sina bilar i Frankrikes östra delar. Lastbilar förbjöds att köra sedan många långtradare hade vikt sig och blockerat motorvägarna.

Minst 85 000 hushåll fick elavbrott, och det nationella franska elbolaget EDF sade att det kommer att ta åtskilliga dagar att få fram strömmen igen. Järnvägstrafiken stoppades på vissa håll och skolbussarna stod stilla.

Eftersom kylan väntas hålla i sig och temperaturerna sjunka ännu mer efter det tidigare vårliknande vädret lade Parisregeringen fram en krisplan för hur hemlösa ska få sovplatser. Planen utlöses om kvicksilvret dalar till minusgrader under dagen och till fem-tio minusgrader nattetid.

I Schweiz fick delar av San Bernardino-passet som förenar landets norra delar med Sydeuropa stängas till följd av snöandet. Tyngre lastfordon uppmanades att inte använda de värst drabbade vägarna.

På tisdagskvällen hade omkring 50 centimeter snö fallit i de schweiziska Alperna och uppemot 40 centimeter på den franska sidan av bergen.

Den ekonomiska samarbetsorganisationen OECD rapporterade i december varnande att Alperna är särskilt känsliga för den globala uppvärmningen och att deras lukrativa skidnäring kan komma att rasa samman om inte åtgärder vidtas mot de växthusgaser som fossila bränslen resulterar i.

”Klimatförändringarna utgör allvarliga risker för snötillgången i de alpina skidområdena och följaktligen för de regionala ekonomier som är beroende av vinterturism”, hette det i rapporten.