Snö i Bagdad - är solen lat eller beror det på La Nina?
Snöbollskrig i Sulaimaniyah norr om Bagdad i Irak. Klimatförändringarna får oväntade effekter. (Foto: AFP)


Under de senaste månaderna har det för första gången någonsin fallit snö i Bagdad. Väderrekorden avlöser varandra i Nordamerika och Kina har haft seklets kallaste vinter. Betyder det här att den globala uppvärmningen har kommit av sig?

De som ställer sig skeptiska till teorin om att människan har orsakat global uppvärmning menar att vintern som gått stödjer teorin om att det snarare är solen än koldioxidutsläpp som avgör jordens temperatur. Andra menar dock att en mer sannolik förklaring är kyliga luftströmmar söderifrån.

– Det mesta av det vi sett kan relateras till fenomenet som kallas La Nina, säger David Phillips, Enviorment Canadas talesman i väder- och klimatfrågor.

La Nina är El Ninos motsvarighet och uppstår när starka vindar rör upp de översta lagret av varmt havsvatten från Sydamerikas kust. Kallare vatten kommer då upp till ytan från havets djup.

Det kalla vattnet kyler ned atmosfären ovanför och orsakar många olika slags väderförhållanden runtom i världen, inklusive en kall vinter i nordvästra Nordamerika och blötare väder i delar av Australien och Indonesien.

Många menar att detta innebär att den globala uppvärmningen har upphört, säger Phillips. Det handlar inte om global uppvärmning. Det här är bara väder, det här är inte klimat.

Phillips tillägger dock att nedkylningen var märklig.

– Visserligen har vi sett en del brutala väder i Kina, vi har slagit några snöfallsrekord i Kanada och i USA:s östra delar, och vi har haft extrem kyla i norr. Isen har faktiskt växt sig tjockare än vad den varit på 15 år i Arktis östra delar.

Många människor chockeras av rekordkylan men inte klimatologerna, säger Phillips. Ian Bruce, en klimatförändringsspecialist från David Suzuki Foundation, håller med.

– Global uppvärmning är en långsiktig trend som vi observerat i vårt vädersystem, så det är inte oväntat att ett år är kallare än andra år, menar Bruce.

Bruce tillägger att oavsett vinterns rekordkyla förväntas kommande år vara det hetaste på decennier.

Tim Ball är klimatolog och skeptisk till teorin om global uppvärmning. Han tror inte att La Nina orsakat årets väder. Han menar istället att de låga temperaturerna är en följd av att solens aktivitet avtagit.

Solfysiker har länge känt till att solen går igenom regelbundna cykler med aktiva och inaktiva faser. Under en aktiv fas avger solen solfläckar, vilka ökar mängden värmestrålning som når jorden.

Den förra aktiva cykeln ligger nästan ett år efter i tidsplanen och skeptiker menar att detta är orsaken till årets låga temperaturer. Ball påstår att en nedkylning av solen är mer oroväckande än global uppvärmning, och något som regeringarna borde förbereda sig inför att gå till mötes.

– Att planera för uppvärmning innebär att om det blir kallare då uppstår många problem, anpassningen till det skulle vara enorm. Men om man planerar för kallare klimat och det blir varmare skulle det vara en mycket enklare anpassning. Man förbereder sig för kyla, blir det varmare är det en bonus, säger Ball.

Solfysikern Ken Tapping från National Research Council har bekräftat att solen tar tid på sig att gå in i den aktiva fasen, men säger att det är för tidigt att dra slutsatsen att jorden skulle gå en allvarlig kallperiod till mötes.

Tapping hävdar emellertid att om solaktiviteten inte kommit ikapp 2010 kan det vara en anledning till oro. En del teorier menar att den bittra köldperioden mellan 1650 och 1715, åtminstone delvis, orsakades av att solen förblev inaktiv längre än vanligt.

Kompletterande rapportering av Joan Delaney.