Snart stundar ett prinsessbröllop
Prinsessan Madeleine och Christopher O`Neill på Stockholms slott. (Foto: Birgitte Grenfeldt, copyright Kungliga Hovet)


Det blir mycket firande för prinsessan Madeleine de närmaste dagarna. Torsdag är det den svenska nationaldagen den 6 juni, men kanske har hon inte tid för alla bestyr inför sitt bröllop på lördag, den 8 juni. Två dagar senare fyller hon 31 år.

Efter Kronprinsessan Victoria, Prinsessan Estelle och Prins Carl Philip är Prinsessan Madeleine den fjärde i tronföljden. Nu gifter hon sig med herr Christopher O´Neill som är både amerikansk och brittisk medborgare. Han har avsagt sig en kunglig titel i motsats till Prins Daniel.

Expert på kungligheter och chefredaktör för det Kungliga Magasinet är Roger Lundgren. Han förklarade nyligen i en intervju med NTD Television.

– Det var upp till honom och han är framgångsrik i det han gör så han kände väl att han inte behövde en kunglig titel.

Roger Lundgren tror inte att det är vanligt att någon avsäger sig en kunglig titel utan de flesta, som inte är födda kungligt, säkert skulle ta tillfället i akt och bli kunglig.

– Kungen sade till honom att om du vill bli medlem av kungahuset och få en svensk titel måste du bli svensk medborgare, säger Lundgren.

O´Neill har redan två medborgarskap och ville inte avstå från dem och dessutom vill han fortsätta som finansanalytiker och vara engagerad i entreprenörsdrivna bolag.

– Jag tror att hans karriär är viktig för honom och att han inte ville ge upp den. En kunglig titel kunde kanske komplicera saker för honom.

Nu fortsätter Christopher O´Neill att vara herr Christopher O´Neill för resten av livet men han blir genom giftermålet medlem av den kungliga familjen och han kommer att följa med prinsessan Madeleine på en del officiella åtaganden, berättar Lundgren.

Nu är inte Christopher O´Neill malplacerad i en kunglig familj. Han är van vid kungligheter och adligt folk från den omgivning han växte upp i.

– De som känner honom säger att han är ett socialt geni. Han är mycket vänlig och pratsam, säger Lundgren.

Han säger om Prinsessan Madeleine att hon är en mycket vacker person och lite blyg, och att hon inte tycker om att vara i strålkastarljuset på samma sätt som sin storasyster. Han berättar att hon har problem med paparrazi-fotografer i New York, där hon bor.

– Jag tror att hon vill leva ett mer privat liv än vad hon gör.

När dessa två personer träffades sade det inte klick direkt utan ”de växte ihop”, enligt Lundgren. De har känt varandra i ett antal år och de kommer att fortsätta att leva på Manhattan i New York. Prinsessan fortsätter att arbeta med World Childhood Foundation vars målgrupp är utsatta barn.

Det tycker Lundgren är logiskt eftersom kungliga personer i hundratals år har arbetat med välgörenhet åt dem som behöver hjälp. World Childhood Foundation startades 1999 av Drottning Sylvia och har gjort gott för utsatta barn, inte bara i Sverige utan även i Europa, Asien och i Nord- och Sydamerika.

Många kommer ihåg den goda stämningen som skapades vid Kronprinsessans bröllop och Roger Lundgren tror att samma sak kan hända igen.

– Det finns inget bättre för människor som uppskattar monarkin och den kungliga familjen än ett kungligt bröllop.

Artikel baseras på en intervju av NTD Television