Snart klart för "etanolens Opec"
Alteftersom efterfrågan på etanol ökar kommer tillverkningen av sockerrör i Centralamerika och Karibien att gynnas. (Foto: Daniel Mihailescu)


Brasilianska medier har kallat den väntade energiuppgörelsen mellan Brasilien och USA för ”etanolens Opec”. Men analytiker varnar för att de kortsiktiga effekterna blir små om inte USA minskar sina importtullar.

Bara några timmar utanför trafikstockningarna i Sao Paulo där USA:s president George W Bush startar sin latinamerikanska rundtur på torsdag, öppnar sig fält med sockerrör så långt ögat når. Därifrån kommer etanol som numera tankas i hela åtta av tio nya brasilianska bilar.

På bara några år har Brasilien blivit världens odiskutabla etta inom förnyelsebar energi, och höjdpunkten under Bushs besök väntas bli den ”etanolpakt” som han ska bilda tillsammans med den brasilianske presidenten Luiz Inacio Lula da Silva.

Förhandlingarna är inte slutförda, men uppgörelsen väntas bli påskriven under fredagen. Den syftar till att skapa en standard som kan bidra att göra etanol till en internationell handelsvara. Men eftersom efterfrågan tros stiga kommer den även att gynna etanol som tillverkas av sockerrör i Centralamerika och Karibien.

Brasilianska medier har kallat Bush-Silva-mötet för ett försök att skapa ett ”etanolens Opec”, trots försök från officiellt håll att tona ner ambitionerna. Bakom ligger rädsla för att det hela kan betraktas som en priskartell.

Analytiker tror däremot inte på några kortsiktiga effekter av uppgörelsen. Den riskerar också att enbart bli symbolisk eftersom Washington hittills inte varit villig att kompromissa på en avgörande punkt: den tull på 54 cent per gallon som USA tar ut på import av brasiliansk etanol.