Snart kan konsumenter avslöja gift i maten i Kina
Slakteristånd på en marknad i Huaibei i Anhuiprovinsen, östra Kina den 20 juni. Användandet av "magert-kött-pulver", ett förbjudet gift i djurfoder, har blivit vanligt i Kina. Pulvret hämmar tillväxten av fett i djuren, vilket gör köttet mer välsmakande, men giftigt för människor. (Foto: STR/AFP/Getty Images)


Kineser som är trötta på återkommande livsmedelsskandaler, och rädda att mjölken eller köttet man köper nästa gång kan innehålla okända industriella kemikalier, får nu ett nytt alternativ: ett testkit för hemmabruk som kan avgöra om deras mat är giftig.

Kitet har utvecklats av forskare vid Tianjin University of Science and Technology i norra Kina, rapporterade den statliga nyhetsbyrån Xinhua. Det ger svar på några minuter.

Kitet har ännu inte släppts på den kinesiska marknaden, men förväntas bli tillgängligt inom en snar framtid och kommer att hjälpa konsumenter att ”upptäcka livsmedel som är förorenade med patogena bakterier och för höga halter av kemikalierester,” enligt en rapport från nyhetsbyrån den här veckan.

Kitet består av ett indikatorpapper som ändrar färg när det exponeras för mer än 60 kemikalier i livsmedel, däribland skadliga ämnen, sade byrån. Det förutspås att kitet sannolikt kommer att bli mycket efterfrågat.

Under de senaste åren har det förekommit många rapporter om gifter, industrikemikalier, och andra föroreningar i allt från mjölkprodukter till kycklingar och vattenmeloner.

Det har rapporterats om förorenade böngroddar, mjölk som innehåller alkaliska rengöringsmedel, aluminiumförgiftade dumplings, anka indränkt i kemikalier som såldes som fårkött, och kött som innehöll höga halter av clenbuterol, en fettförbrännande kemikalie som kan vara cancerframkallande.

I ett annat omtalat exempel hade kyckling som såldes av snabbmatskedja KFC matats med giftiga kemikalier som dödade flugorna som surrade kring dem.

Ett av de stora exemplen på förorenade livsmedelsprodukter i Kina uppdagades år 2008, då melamin-förorenad välling orsakade en enorm skandal, med 300 000 insjuknade barn och vuxna och sex spädbarn som dog.

Som ett resultat har de kinesiska konsumenterna kommit att bli rädda för att deras mat, särskilt produkter tillverkade i Kina, ska vara förorenad. Som en kinesisk mor, Chen Zhuolin, mor till en 15 månader gammal flicka, uttryckte det:

”Jag kommer aldrig att låta min flicka få inhemskt mjölkpulver, även om jag får betala mycket mer för importerad välling.” Chen berättade för statliga China Daily att hon reser till Hongkong varje månad för att köpa vällingen.

Professorn Wang Shuo från Tianjin påpekade att det vanligen krävs avancerade instrument och laboratoriearbete för att testa om livsmedel är säkra, vilket innebär att processen sannolikt är dyr och tidskrävande, rapporterade Xinhua.

Han sade att hans grupp fick 13 nationella patent för testkitet och att de planerar fortsatt forskning för att sänka produktionskostnaden. Wang avslöjade inte vad testkitet kan komma att kosta.

Översatt från engelska.