Snällhet en framgångsfaktor
"En person som är behärskad och har god moral, har en personlighet som är ren och mjuk som en baby", sade den taoistiske filosofen Lao Zi. (Foto: Wikipedia)


Under årets julklappshandel fick jag anledning att begrunda begreppen snällhet och godhet. Alla snälla barn (och vuxna) förväntar sig att få julklappar. Förr i världen var det ett allvarligt åtagande att vara tillräckligt snäll så att man skulle få de där åtrådda klapparna. I dag är kanske kraven inte lika höga.

För många människor är ordet snällhet synonymt med att vara lite dum, för att inte säga enfaldig, konflikträdd, undfallande och godtrogen. Vad betyder det att vara snäll? Om man inte är snäll vad är man då?

I dagens samhälle där många så kallade experter i barnuppfostran, livsstil, framgång och hälsa ofta uttalar sig så tyckte jag att det skulle vara intressant att höra vad de gamla lärde ansåg utmärka en god person.

Så här uttryckte sig den taoistiska lärofadern Lao Zi: ”En person som är behärskad och har god moral, har en personlighet som är ren och mjuk som en baby. Giftiga insekter biter honom inte, vilda djur river honom inte och uppretade fåglar attackerar honom inte. Hans ben och muskler är mjuka och följsamma, men hans handslag är mycket fast. Han kan ropa högt utan sträv röst, på grund av att han är mycket vänlig och barmhärtig mot andra. Livets essens och harmoni är grunden för en levande varelse. Den som äger vishet förstår den här principen.”

En annan historia om att vara god och tolerant handlar om när Buddha Sakyamuni under en period mottog avundsjuka och förolämpningar från någon. Sakyamuni var under hela perioden väldigt lugn och när den andre personen hade slutat förolämpa honom frågade Sakyamuni honom med ett leende: ”Min vän, när en person ger något till någon annan men den personen vägrar att acceptera gåvan. Vem tillhör den då?” Personen svarade: ”Naturligtvis tillhör den givaren.” ”Det stämmer”, sade Sakyamuni. ”Du har förolämpat mig fram till nu så om jag inte accepterar dina förolämpningar. Vem får dem då?” Efter att ha lyssnat på de visa orden från Sakyamuni visste mannen inte vad han skulle säga. Han förolämpade aldrig Sakyamuni efter detta.

Om snällhetens betydelse berättar också Stefan Einhorn, professor vid Karolinska institutet och författare till den storsäljande boken ”Konsten att vara snäll”. Einhorn hävdar i boken att snällhet är den viktigaste enskilda framgångsfaktorn i våra liv. Kanske en present att ge bort under året till någon som behöver bli lite snällare till nästa jul.

Jag har av egen erfarenhet och säkert i likhet med många andra människor kommit fram till den slutsatsen att det inte är någon större konst att vara god och tolerant när man är tillfreds, mätt, utvilad och i gott sällskap men när vi prövas, i stunder när allt och alla tycks vara emot oss, är det inte lika lätt. Men varför inte försöka? Vi har mycket att vinna och lite att förlora.