Smutsig gasol bakom omfattande fordonsproblem i Hongkong


Tusentals minibussar med motorstopp hejdade trafiken i Hongkong i början av det nya året. De flesta var långsamma kommersiella fordon som hade en sak gemensamt, nämligen att de precis tankat gasol.

Gasolen såldes av en underavdelning till statliga China Petroleum & Chemical Corporation, även känt som Sinopec.

Problemen uppdagades den 1 januari när uppskattningsvis 6000 taxibilar och 200 minibussar gick sönder, enligt To Sun-tong, chef för taxiavdelningen av yrkesförarnas fackförbund.

Sinopec i Hongkong anlitade SGS-gruppen för att genomföra en omfattande undersökning. De utfärdade ett meddelande den 3 januari att drivmedlet i fråga följde de säkerhetsriktlinjer som Hongkongs regering lagt fast.

To Sun-tong sade i en intervju med Voice of America att Sinopec inte kommit med någon ytterligare förklaring av händelsen.

Gasol är billigare än bensin och diesel och leder till mindre utsläpp. De flesta kommersiella fordon i Hongkong använder sig därför av det. Nu håller de dock på att gå över till andra oljeprodukter, vilket skapar ytterligare problem då stationerna får slut på sina lager.

Regeringen i Hongkong meddelade att de kommer etablera en speciell grupp för att undersöka incidenten. Ip Wai-ming, medlem av Hongkongs lagstiftande råds transportutskott uppmanade myndigheterna att agera snabbt.

– Denna incident har inte bara med affärer att göra, det påverkar vägsäkerheten och våra arbetares försörjning.

Regeringen kommer att ta prover från stationer i ett försök att klarlägga om den dåliga gasolen kommer från smutsig överföringsutrustning i Hongkong eller om det är själva gasolen i sig som är kontaminerad, enligt ett uttalande från stadens avdelning för elektriska och mekaniska tjänster på måndagen.

Sinopec Hong Kong ägs helt och hållet av en underavdelning till Sinopec. Företaget säljer huvudsakligen bensin, diesel, gasol och andra drivmedel i Hongkong och omgivande delar av Asien och Stillahavsregionen. Sinopec har 42 stationer i Hongkong. I slutet av 2008 hade de den största raffineringskapaciteten i världen enligt företagets hemsida.

http://www.theepochtimes.com/n2/content/view/27571/