Sms-ligor växande problem i Kina
En falsk basstation för mobiltelefon (vänster) med en antenn kopplad till en bärbar dator. Kriminella använder detta för att kapa mobiltelefonssignaler för att sedan skicka reklammeddelanden eller försöka lura kineser på deras pengar. (Skärmdump via Weibo.com)


Kinesiska ligor som använder basstationer för mobiltelefoner för att genomföra sms-bedrägerier är ett växande problem. Tekniken är enkel och billig, så trots att myndigheterna nu genomför en omfattande kampanj mot den här sortens bedrägerier kan de visa sig vara svårstoppade.

”Kära kund”, stod det i ett sms från Industrial and Commercial Bank of China till Yu, en Shanghaibo. ”Ditt lösenord kommer att upphöra i dag. Var god och logga in på www.icbncre.com och ändra det. Vi ber om ursäkt för besväret.”

Yu loggade lydigt in, och kort därefter fick han ett annat sms som i själva verket var från hans bank. Han meddelades att hans bankkonto hade tömts på 30 000 yuan (ungefär motsvarande i svenska kronor). Yu gjorde en polisanmälan, och skärmdumpar från hans iPhone, som dokumenterar meddelandena, lades ut på internet.

Yu hade blivit det senaste offret för bedrägerier via mobiltelefonmaster. Det hela går ut på att kriminella gäng sakta kör omkring i bilar med sina egna mobila telefonsändarstationer, och skickar ut tusentals bedrägliga sms.

Industrial and Commercial Bank är Kinas största bank. Om 1000 personer får det falska meddelandet räcker det med att en person går på det för att det ska vara värt besväret för de kriminella.

Förutom att ge sig ut för att vara banker låtsas sms-ligorna också gärna vara folks hyresvärdar.

”Hej, jag är din hyresvärd. Jag är bortrest just nu. Var god och skicka din hyra till min frus konto”, stod det i ett annat meddelande som lagts ut på internet.

Kinesiska myndigheter har tidigare i år gått ut med en landsomfattande kampanj för att få stopp på de falska mobilsändarstationerna, efter att den här formen av kriminalitet har ökat markant.

Enligt kinesiska medier har nio centrala regeringsorgan satt samman en speciell grupp som ska få stopp på den här formen av kriminalitet. De kommer att jaga brottslingarna, men också förhindra tillverkning och försäljning av den utrustning som används för bedrägerierna.

Detta kan emellertid visa sig vara svårt. Allt som krävs för lyckas med den här sortens bedrägerier är en bärbar dator och en falsk mobilstation som har en antenn inkopplad. Själva basstationen är en liten bärbar låda som tillverkats och sålts av kriminella nätverk. Utrustningen kan lätt användas i en bil eller till och med på en cykel. Den skickar ut meddelanden så länge som fordonet rör sig under 60 kilometer i timmen.

De kriminella skickar vanligtvis meddelande i pulser om 8-12 sekunder. På så vis blockeras de vanliga mobilsignalerna i närheten, vilket ger dem möjlighet att skicka spam- och bluffmeddelanden eller suga upp information i området.

Det statliga mediespråkröret People’s Daily skrev i en artikel att dessa falska signalstationer skickar ut omkring 100 miljarder spamtexter varje år, och att 8 miljarder av dessa handlar om pengabedrägerier.

De falska basstationerna slår ut den vanliga mobiltelefonmasten, vilket innebär att mobiltelefonerna i det området kopplar upp sig till den falska stationen i stället. De kriminella kan därmed få det att se ut som om samtalen kom från bankens kundservicelinje eller till och med akuta polisnummer.

Utrustningen är också billig att få tag i. Enligt kommentarer på internet kan falska basstationer köpas för omkring 10 000–20 000 yuan, vilket man lätt tjänar in genom att tömma ett bankkonto, som i Yus.

En liga som försökte sig på ett sådant bedrägeri avslöjades nyligen i Wenzhou. Enligt kinesiska medier kunde brottslingarna pumpa ut 60 000 meddelande i timmen. De tillverkade och sålde de falska basstationerna till 29 provinser runt om i Kina. Ligan bestod av över 400 personer och kammade in över en miljon i månaden på den här formen av brottslighet, enligt Zhejiang News.

Rapportering av Lu Chen