Smogen stängde vägar och stoppade flyg i Kina
Ett stängt tullbås i smog i Jilinprovinsen, nordöstra Kina, 22 oktober i år. Skolor och lokala flygplatser har fått stänga på grund av smogen de senaste veckorna, och i vissa fall även motorvägar. (Foto: STR/AFP/Getty Images)


Luftföroreningar i Kina har skapat svåra förhållanden i stora delar av landet på senare tid. 10 provinser hade påverkats fram till den 2 november. I kustprovinsen Shandong fick man stänga 58 tullstationer på nio motorvägar på grund av smogen. Mer än 30 flyg försenades bara i den provinsen.

Motorvägen mellan Peking och Hongkong/Macao och andra vägar har också fått stängas, bland annat 16 motorvägar i Hebeiprovinsen och 5 motorvägar i hamnstaden Tianjin nära Peking. Flera hamnfunktioner stängdes också.

Norra Kina drabbades hårdast. I Peking beslutade stadens kommunala miljöövervakningscenter att föroreningarna hade nått nivå fem eller värre. I vissa delar av Kina har smogen krympt sikten till 20-30 meter. Det här är tredje gången på en vecka som Peking har utfärdad en varning för kraftiga luftföroreningar.

Pekinginvånaren Jiang sade till Epoch Times:

– Idag är det extremt mycket smog, och sikten är mindre än 20 meter. Smogen är så tät att man inte kan se långt. Mitt hjärta mår inte så bra. Jag har svårt att andas.

Enligt nationella meteorologicentret är det förutom Peking och Tianjin även flera andra provinser som har drabbats av smog.

I Hebeiprovinsen i norra Kina, där Peking ligger, meddelade flygplatsadministrationen den 2 november att alla flighter från Shijiazhuangs internationella flygplats var försenade eller inställda.

Data från hittills i år från Kinas meteorologiska administration visade en ökning med 2,3 dagar när det gäller antalet dagar med smog, jämfört med fjolårets genomsnitt. Det här året har varit det värsta sedan 1961 när det gäller smog.

Översatt från engelska