Smittat fläskkött såldes till skolor i Kina
Bilden från den 1 juni 2013 visar köttförsäljning på en marknad i Peking. Ett slakteri i Peking åtalades nyligen för att ha sålt smittat kött till skolor i över ett år. (Wang Zhao/AFP/Getty Images)


Ett olagligt slakteri i Kina sålde smittat fläskkött till skolor runtom i landet i över ett år, enligt åklagare i Peking. Fallet blev allmänt känt när de åtalade ägaren till slakteriet.

Pekingpolisen upptäckte slakteriet i september förra året. Ägaren, Lu Jiangyong, hade sålt kött till restauranger och universitet som var så dåligt att många kunde ha blivit sjuka.

Enligt Caijing, en ekonomitidskrift i Kina, låg slakteriet på en avskild plats i Houzhuang i Liangxiang-häradet i Peking. När inspektörer kom dit möttes de av en stark lukt och man fann ruttet griskött, skinn, ister och organ i en hög. Organ hade svartnat inuti plastsäckar, sade inspektörerna. Ett laboratorium i Peking kunde senare konstatera att köttet var smittat.

Lu sade att de smittade grisarna levererades till honom direkt, men han visste inte var säljarna fick dem ifrån.

Kött från Lus företag serverades på restaurangen Wai Feng vid Beijing University of Posts and Telecommunications från mars 2012.

Cafeterior vid högskolor och universitet har vanligtvis höga standarder vad gäller livsmedelssäkerhet och man inspekterar noggrant alla ingredienser. Men den här gången hittade de inte den smittade produkten.

Slaktade grisar som skickas till marknaden ska ha ett smittskyddsintyg som utfärdats av djursmittskyddsmyndigheter. Varje slaktad gris ska ha ett, med ett unikt serienummer.

”Dessa intyg används ofta flera gånger, och det är få som bryr sig så mycket om dem, inklusive de som övervakar marknaderna och de som driver restauranger”, sade en polis som handhar fallet till Caijing.

Li Honghe, en fläskförsäljare från samma samhälle som Lu Jiangyong, började köpa från Lu 2012 på grund av hans låga priser. Han uppskattade att han gjorde vinster på 20 000 yuan (ungefär motsvarande i svenska kronor) på fläskköttet eftersom det kostar fyra yuan per halvkilo genom vanliga distributörer. Men Lu såldes det för nästan tre yuan per halvkilot.

Li köpte också fläskkött från vanliga distributörer och använde dessa intyg till sitt smittade kött. De flesta marknader och restauranger bryr sig inte om att kolla om intygen stämmer med själva produkten.

Kinesiska myndigheter hävdar att de bevakar produktionen av fläskkött genom hela processen: från uppfödning och slakt till bearbetning och försäljning. Tillsynsmyndigheter, hälsoinspektörer och livsmedels- och läkemedelsinspektörer förväntas bevaka varje steg.

I själva verket fungerar det ofta inte så. Caijing påpekade att i det här fallet fanns det inte en enda instans som fångade upp det olagliga slakteriet.

Översatt från engelska.