Smittat fläskkött såldes i östra Kina
En försäljare säljer fläsk på en köttmarknad i Xian i Shaanxiprovinsen. Ett storskaligt utbrott av svinpest i Zhejiangprovinsen under de senaste två månaderna har ignorerats av ansvariga ämbetsmän enligt lokalbefolkningen. (China Photos/Getty Images)


Ett storskaligt ubrott av svinpest i Zhejiangprovinsen i östra Kina under de senaste två månaderna har ignorerats av de ansvariga ämbetsmännen enligt lokalbefolkningen.

Svinpest (ej att förväxla med svininfluensan) är en mycket smittsam sjukdom som drabbar grisar. Symptomen inkluderar feber, missfärgning av huden och konvulsioner, men visar sig ibland inte förrän upp till fyra veckor efter att grisen smittats.

Enligt World Organization for Animal Health kan viruset överleva vissa processer såsom rökning och inläggning.

– Varje hushåll här föder upp en eller två grisar och de flesta har tre. En av mina grisar dog och somliga hushåll blev av med alla sina grisar, berättar en bonde vid namn Lei från övre Minglian-byn i Kaihua-häradet.

Det allvarligaste utbrottet skedde i Yingkeng-området där 19 av 37 byar drabbades, enligt Lei.

– Somliga bönder dumpade till och med de döda grisrna i floden. Det stinker i hela området och eftersom det inte har regnat ordentligt har de döda grisarna samlats i floden. Ingen vågar köpa griskultingar nu eftersom ingen sanering sker och sjukdomen fortsätter sprida sig.

Utbrottet verkar även ha ökat den illegala kötthandeln. Sjuka grisar har köpts av kötthandlare för låga priser och den sålts till intet ont anande människor i närliggande städer och provinser. Priset har baserats på hur sjukt djuret varit och legat mellan 50 och 500 yuan per gris.

– De köpte de döende grisarna, slaktade dem och sålde köttet på marknaden. Det är inte ätligt. Vi grävde ner våra döda grisar. De där försäljarna tjänar pengar genom att gå emot sina samveten, sade en man vid namn Chen från byn Yangjia.

Epoch times ringde häradets veterinärbyrå, men enligt växeln fanns ingen tillgänglig på grund av de fortfarande pågående helgdagarna efter nationaldagen den 1 oktober.

Översatt från engelska: http://www.theepochtimes.com/n2/content/view/23694/