Smartphones kan visa 3D med nytt filter


Ett nytt löstagbart filter kan göra det möjligt att se 3D-filmer i telefonen utan glasögon. Filtret bygger på teknik som har funnits i närmare 100 år – lentikulärt tryck – med vilken man kan visa 3D-bilder genom en vågliknande yta.

Skärmskyddet har utvecklats av Temasek Polytechnic (TP) och Singaporebaserade Institute of Materials Research and Engineering’s (IMRE). Filtret kommer att marknadsföras av Nanoveu Pte. Forskningen startade 2010 genom finansiering från National Research Foundation.

”Filtret består av en plastfilm med ungefär en halv miljon perfekt formade linser som placerats på ytan med hjälp av IMRE:s patentskyddade inpräntning med nanoteknologi”, sade forskaren Jaslyn Law på IMRE.

Så här långt har teamet utvecklat applikationer för filter på iOS och Android som gör det möjligt för användarna att visa 3D-innehåll. De kommer också ta fram en utvecklingsutrustning som låter spelutvecklare konvertera sina spel till 3D.

”Vårt genombrott utgörs av en plastbit som passar bra på befintliga smartphones eller plattor och som ger användarna en hisnande 3D-grafik på sina smarta apparater”, sade grundaren och VD:n för Nanoveu Pte, Alfred Chong, i ett pressmeddelande.

“Den löstagbara plasten öppnar också upp en mängd möjligheter för alla som vill skapa prisvärt, förstklassigt 3D-material och spel för enkel och snabb anpassning till befintliga bärbara apparater”, sade Chong.

Översatt från engelska