Smarta ätpinnar i Kina avslöjar tillsatser i mat
Robin Li, ordförande och vd för Baidu Inc, introducerar Smart Chopsticks (smarta ätpinnar) på Baidu Technology Innovation Conference 2014 i Peking den 3 september 2014. Pinnarna uppfanns som ett svar på de så vanliga livsmedelsskandalerna i Kina. (Foto: Skärmdump från Baiduworld)


Enligt legenden använde kejsaren i det gamla Kina ätpinnar av silver att äta med, eftersom dessa skulle bli svarta om den mat de kom i kontakt med innehöll gift.

I det moderna Kina finns nu en app för detta: smarta ätpinnar som lovar att upptäcka förorenat vatten, "avloppsolja" samt kemikalier i livsmedel.

Produkten är ett svar på det kinesiska folkets allmänna försiktighet när det handlar om vad de äter, efter ständiga skandaler med falskt kött, och ”rännstensolja”, med andra ord de saker som produceras av underjordiska fabriker som använder oljerester och animaliska fetter som samlats in från avloppsbrunnar utanför restauranger – samt ris och barnvälling med kemiska tillsatser.

Precis som den nyaste smarta telefonen premiärvisades produkten vid en presentation av ny teknik som arrangerades av Robin Li, ordförande och verkställande direktör för Baidu Inc, Kinas största sökmotor. Ätpinnarna har kontakt med en telefon-app via Bluetooth.

"Ger kineserna ett sunt liv", var företagets slogan på innovationskonferensen i Peking den 3 september.

"De kan upptäcka rännstensolja”, sade Li, till publikens förtjusning.

Pinnarna har tre basfunktioner: de kan bestämma kvaliteten på oljan som den kommer i kontakt med och ge den betyget prima, bra eller dålig. De kan bestämma pH-värdet, som är ett mått på hur sura eller basiska vätskor är. Slutligen ska de kunna ge ett mått på hur söt en frukt är och till och med dess ursprung.

De uppgifter som samlats in av ätpinnarna skickas sedan trådlöst till appen, som analyserar informationen och skickar resultatet till ätpinnarna och en lysdiod på pinnarna tänds: blått betyder bra kvalitet, rött betyder undvik.

Baidu publicerade en video om de smarta ätpinnarna första april i år. Videon fick en enorm spridning på nätet, men togs som ett skämt. http://v.qq.com/boke/page/k/e/8/k0127npy6e8. html

"Men nu har vi den färdiga produkten”, säger Robin Li. Dock har Baidu inte sagt när den kommer ut på marknaden.

Reaktionen på nätet var en blandning av entusiasm över produkten och besvikelse över att en sådan produkt var nödvändig.

"Om det kunde garanteras att vår mat är säker, skulle vi behöva sådant som dessa ätpinnar??" skrev cheer_liu.

Livsmedelssäkerhet har blivit en viktig samhällsfråga i Kina under de senaste åren. Regimen dömde nyligen 39 personer i 17 fall med otjänlig mat, till fängelsestraff i upp till åtta år. De befanns skyldiga till att ha tillsatt kemiska föroreningar, liksom industrisalt, under beredning av kött, fisk och skaldjur, grönsaker, och till och med läkemedel. Domstolen säger att en grupp producerade och sålde tre ton förorenade böngroddar om dagen.

År 2013 avslöjade polisen i kuststaden Wenzhou tio underjordiska fabriker som använde stora mängder kemiska tillsatser och färgämnen för att kunna rena utgånget kött och sålde det till allmänheten. Ministeriet för allmän säkerhet utfärdade samma år en varning till konsumenter i Shanghai om att lammprodukter egentligen kunde vara antingen rått-, räv- eller minkkött.

En av Kinas största mejeriföretag, Sanlu Group, visade sig år 2008 ha producerat välling som innehöll melamin, en dödlig kemikalie. Förgiftningen ledde till att sex barn dog och över 300 000 blev sjuka.

”Det finns inte någon mat för oss att äta, skrev användaren KathieCANke på Sina Weibo, Kinas version av Twitter. “Allting är förgiftat”.

Översatt från engelska.