Smaken betonas i kinesisk matlagningstävling


-I grunden handlar kinesisk mat om smak, säger Qu Yunqiang, som är en av deltagarna i New Tang Dynasty TV (NTDTV:s) urvalskommitté för den Internationella kinesiska matlagningstävlingen.

Qu har tidigare utnämnts till internationell mästerkock. Qu berättar för Epoch Times att den här tävlingen hjälper världen att få mer kunskap om särdragen i de kinesiska rätterna och att värdera den kinesiska matkulturen som associeras med kinesisk matlagning.

-Om vi till exempel väljer ut maträtten ”fiskfilé med sås” ur tävlingen. Det kan verka ganska enkelt att tilllaga en ”fiskfilé med sås”, men det innefattar flera tekniker; som till exempel uppskärningen, att hålla rätt temperatur på oljan, och även hur man lägger upp rätten. Många häller bara sås över fiskfilén på ett sätt som gör den mindre smaklig, istället för att låta såsen sugas upp av fiskfilén under den sista delen av tillagningen, menar Qu.

Reglerna för mattävlingen innebär att tävlingen indelas i fem kategorier, kategorierna baseras på de geografiska områdena: Sichuan, Shandong, Guandong, Huaiyang samt den nordöstra delen. Urvalskommittén utser tre rätter som är representativa i varje klass och varje kandidat väljer själv ut sina två rätter.

Smak belönas med högst 30 poäng, konsistens med 30 poäng, och utseende och näringsvärde med 20 poäng vardera vilket ger en totalpoäng på 100. Varje kategori kommer att ha en mästare, en andra och en tredje plats. Priset för mästaren ligger på 60 000, tvåan får 18 000 och trean 6 000 kronor.

-Rena, äkta, karaktäristiskt grundläggande smaker är de viktigaste kriterierna vi kommer att bedöma efter. Deltagarna behöver inte lägga så mycket tid på hur rätten serveras, men utseende, tillskärning, färg och form och näringsinnehåll är saker som påverkar totalpoängen. Vi påminner deltagarna om att inte bara fokusera på huvudrätten utan också på de mindre rätterna, vilka också viktiga faktorer när tävlingskommittén provsmakar rätterna, säger Qu.

Qu förklarar att efter tre
, fyra år med grundläggande övning kan alla kockar nå upp till en viss kunskapsnivå. För att nå längre kommer det an på personens inre beslutsamhet och målmedvetenhet.
-Varför tycker barn att deras mamma alltid lagar den bästa maten? Det är för att deras mamma lagt ned sin själ i rätterna för barnens skull. När rätten serveras är den precis lik den personen som lagat den. Sinnelaget, atomsfären och själen är påtagligt närvarande.

Qu fortsätter:
-När samhället förändras glömmer folk bort ätandets konst. De tenderar att tro att ju dyrbarare maten är, desto bättre. I själva verket är ”Den stora vägen, ultimat enkelhet och ultimat välbehag.” Att ta fram den ursprungliga smaken i en vanlig rätt är det bästa, och det har ingen koppling till dyrbara eller välkända ingredienser.

Det finns många myter när det gäller matlagning. Huruvida man ska använda en svag eller intensiv låga. När man ska salta och sockra, och om man ska tillsätta soja eller vinäger först och många andra saker som påverkar rätten. Den riktiga hanteringen med hänsyn till alla aspekter gör det lika krångligt som att styra ett helt land, säger Qu

Tony Dai, ansvarig i ”förberedelsekommittén”
för tävlingen, berättar att så snart tävlingen tillkännagavs, fick man positivt gensvar från hela USA, Taiwan och flera andra platser.
-Många välkända restauranger och berömda kockar, liksom regeringstjänstemän stödjer tävlingen, berättar Tony.

-I Las Vegas är japanska, franska och italienska rätter väldigt populärt. Den kinesiska matlagningskulturen har ännu inte fått den position som den förtjänar. I själva verket är den kinesiska matlagningskulturen mycket innehållsrik, säger Qu Yunqiang

Den preliminära tävlingen över Asien–Stilla havsområdet i den Internationella kinesiska matlagningstävlingen sker i National Kaohsiung Hospitality College i Taiwan 20 september 2008.

Finalen går av stapeln i november i New York.

För ytterligare detaljer se http://culinary.ntdtv.com
http://en.epochtimes.com/news/8-7-7/73076.html