SM i Minne och Swedish Memory Open avgjordes på bokmässan
Simon Reinhard, en nöjd vinnare av Swedish Memory Open på bokmässan i Göteborg. (Foto: Pirjo Svensson/Epoch Times)


Svenska Minnesförbundet anordnade en minnestävling under Bok & Bibliotek 2010 i Göteborg. Simon Reinhard från Tyskland vann Swedish Memory Open 2010 och Mattias Ribbing tog hem segern i SM i Minne.

Under lördagen och söndagen tävlade tretton personer i vem som har bäst förmåga att under tidspress memorera  siffor, bilder etc.  Deltagarna kom från Sverige, Danmark, England, Tyskland och Grekland,och man tävlade i tio grenar i ett ljudisolerat rum på bokmässan.

Mattias Ribbing från Stockholm satte ett nytt svenskt rekord i SM i Minne, genom att i tävlingsgrenen Binära tal memorera 384 ettor och nollor på fem minuter och debutanten Florian Minges, från Göteborg, som är endast 17 år tog nytt svenskt rekord i Speed Cards (memorera en hel kortlek) på 1 minut och 19 sekunder.

Ettan på världsrankinglistan Ben Pridmore kom på andra plats totalt i tävlingen och Boris Konrad, rankad 8:a i världen tog hem tredjeplatsen. Ben Pridmore lyckades memorera 835 ettor och nollor på 5 minuter och Simon Reinhard memorerade hela 5 kortlekar på 10 minuter.

Det handlar om teknik, och träning, man lär sig olika tekniker för att kunna memorera snabbt berättar organisatören Idiz ”Minnet” Zogaj som ör ordförande i Svenska minnesförbundet. I grenen Snabb kortlek måste man få rätt på alla korten för att man skall få poängen. Enligt Zogaj används närminnet och långtidsminnet i kombination för att memorera.

– Simon Reinhard lyckades memorera bland annat 95 ord på fem minuter, och fem hela kortlekar på tio minuter, och nu försökte han memorera ett kortlek så fort som möjligt, han gjorde ett försök på strax under 27 sekunder, men det gick inte vägen, berättar Idiz Zogaj, som organiserade tävlingen på plats på bokmässan.

Simon Rerinhard har tränat sitt minne sedan 2002, men det är första gången han är i Sverige. Han är nöjd med sin prestation. Sitt personliga rekord har han gjort tidigare i Snabb kortlek, som han har memorerat på 21.90 sekunder.

– Ja, det har varit ganska tufft. Det är två dagars hårda tävlingar. Men faktiskt när man har tränat mycket innan och man är motiverad så är det roligt, berättar Simon Reinhard.

Världsettan Ben Pridemore från England som är för första gången i Sverige tycker det har varit kul att komma till Sverige och tävla här.

Men hur kan man komma ihåg en hel kortlek på så kort tid?

– Jag omvandlar korten till bilder i huvudet, till människor och objekt, och gör en berättelse av dem. Jag rörde mig omkring i mitt gamla hus, det fanns seriefigurer, någon hällde vatten över en pennvässare, alla möjliga konstiga historier utspelade sig, säger Ben Pridemore.

I tävlingen Swedish Memory Open finns tio grenar; ord, binära tal, namn och ansikten, siffror, spelkort, siffror (speed numbers), abstrakta bilder, historiska årtal, talade siffror, och snabb kortlek.

Svenska Minnesförbundet bildades 2008 och är registrerat hos World Memory Sports Council (WMSC). Förbundets främsta uppgift är att främja och sprida minnessporten i Sverige.