Sluta slösa mat!
Köp inte mat bara för att den ser läcker ut och du känner dig hungrig. Kontrollera i kylskåpet om du verkligen behöver allt du vill köpa. (Arkivbild: AFP/Jewel Samad)


Vi har alla gjort det många gånger – slängt alldeles utmärkt bra mat i soporna. Du kanske tycker att det inte är något större problem, bara en beklaglig olycka på grund av överkonsumtion. Problemet är dock större än så.

Enligt Food Waste Reduction Alliance i USA, kommer 25 till 40 procent av maten som odlas, bearbetas och transporteras aldrig att förbrukas. Slöseriet är upprörande eftersom en av sex personer i USA lider av hunger.

Matavfall är också fruktansvärt för miljön. Största delen av matavfallet hamnar på soptippen där det bryts ner och frigör växthusgasen metan. I USA ansvarar soptippar för matavfall för 1/3 av metanutsläppen.

En annan miljöfråga av den slängda maten är att resurser går till spillo, liksom energi och vatten som har använts inom jordbruket.

Nedan har jag sammanställt några tips för att minska matsvinnet i ditt dagliga liv. Många av tipsen kan tyckas vara självklara men glöms ofta bort.

Använd sunt förnuft

Datummärkningen på livsmedel är inte reglerad och används främst för att hjälpa butikerna med deras inventering. Dessa datum ger riktlinjer för produktens bästa kvalitet men maten kan fortfarande vara ätbar dagen efter. Använd omdöme och luktsinne, istället för att enbart lita på märkningen.

Kolla vad som finns i ditt kylskåp

Använd det som kommer att bli dåligt först. Var medveten om vad som finns i kylskåpet och hur lång tid det sannolikt kommer att hålla sig.

Var noga med att kontrollera innehållet i ditt kylskåp innan du går för att handla mat.

Handla mindre och oftare

Färskvaror som frukt och grönsaker har en kort hållbarhet. Istället för att köpa färska grönsaker för en vecka, av vilka en del hinner blir dåliga innan du får chansen att använda dem, gör fler shoppingturer under veckan för att se till att de är fräscha.

Köp bara det du ska använda

Bara för att en större mängd av en färskvara ger mer för pengarna betyder inte att du ska köpa den. Om du inte planerar att äta yoghurt varje dag köp inte en storförpackning som kan ta dig månader att äta upp.

Lägg bara det du skall äta på tallriken

På liknande sätt, lägg bara så mycket på din tallrik som du planerar äta. Du kommer att vara mer benägen att spara maten till en annan dag om du känner att maten inte har blivit "förorenad" av den använda tallriken.

Använd rester till lunchen

Om du lagar för mycket mat till en måltid, spara den till lunch nästa dag istället för att kasta den. Det minskar inte bara avfallsberget utan hjälper dig att spara pengar.

Det gäller även när du går ut för att äta. Det är inget fel med att ta hem matresterna, för om du inte orkar äta upp maten kommer den att hamna i soporna.

Kompost

Komposterad mat kan användas i trädgården. Dina rester förtjänar ett andra liv istället för att skickas  till soptippen.

För mer information och tips kolla in den här artikeln på Clean Techies on Food Waste som inkluderar en hjälpgrafik/ utbildningsgrafik av fix.com.

Artikel skrevs av Maddie Perlman-Gabel, som bidrar med artiklar till Environmental News Network. Denna artikel publiceras med tillstånd, original här.


Översatt från engelska.