Slum dog millionaire får Zieglers första femma
Danny Boyles film "Slumdog Millionaire" vann priset för ”Bästa Regi”, ”Bästa Film” och ”Bästa Manus (Foto: AFP/ Mark RALSTON)


  • Slumdog Millionaire
  • Produktionsår: 2008
  • Produktionsland: Storbritannien/Frankrike
  • Regi: Danny Boyle
  • Medverkande: Dev Patel, Freida Pinto, Madhur Mittal, Anil Kapoor m fl.
  • Betyg: 5/5

 

Den här filmen är Oscarsgalans stora vinnare; den fick åtta statyetter, bland annat i så tunga kategorier som ”Bästa Regi”, ”Bästa Film” och ”Bästa Manus (baserat på tidigare material)”. Som de flesta andra filmer som vunnit många Oscars, är detta en riktig publikfriare. Filmer som ”The Reader” och ”Milk” är även de bra filmer, men de är knappast filmer man tar med sig hela familjen för att se. ”Slumdog Millionaire” är, trots att den utspelar sig i Indiens kåkstäder, i slutändan en riktigt upplyftande film för hela familjen.

Filmen berättar om historien om de två bröderna Jamal och Salim och deras vän, flickan Latika, som alla tidigt blir föräldralösa och får klara sig själva på gatan (ordet ”Slumdog” i titeln är ett negativt laddat ord för gatubarn). I filmens början sitter Jamal i häktet. Han har blivit gripen, misstänkt för att ha fuskat sig genom den indiska upplagan av ”Vem vill bli miljonär”. För hur kan en ung man som vuxit upp på gatan rimligtvis kunna ta sig till den allra sista frågan i tävlingen utan att ha fuskat? Vi får sedan berättat för oss, genom tillbakablickar, hur Jamal fått all den kunskap som varit nödvändig för att han ska klara alla frågorna.

Vi får följa med Jamal, och hans bror, från det att de är små pojkar, till det att de är unga män. Det är en händelserik historia, som berättar om det tuffa livet på gatan. Men trots att filmens grund verkar mörk, finns det plats för både humor och kärlek i denna historia av episka proportioner.

Filmen är snyggt filmad (den vann en Oscar för bästa foto) och minst lika snyggt regisserad; Danny Boyle utklassade, enligt mig, alla de andra nominerade i kategorin ”Bästa Regi” på Oscarsgalan. Det är regissören som har det yttersta ansvaret för en films konstnärliga kvalitet. Och Danny Boyle har verkligen visat extraordinär förmåga när det gäller att få alla bitarna att passa ihop perfekt. Detta syns speciellt på skådespelarna.

De tre huvudkaraktärerna, Jamal, Salim och Latika, spelas av tre skådespelare vardera; tre skådespelare spelar dem som barn, tre när de är i början av tonåren och ytterligare tre som unga vuxna. Det är häpnadsväckande hur jämna karaktärerna känns, med tanke på att det är tre skådespelare som porträtterar varje karaktär. En särskild eloge ska ges till de tre skådespelare som spelar Salim. Det är nästan skrämmande att se hur han utvecklas; redan som ung pojke kan man se hur ansvaret för brodern Jamal tvingar Salim att utvecklas till en kylig och kalkylerande individ, som, för att skydda sin bror, tvingas växa upp talldeles för fort.

”Slumdog Millionaire” har fått mycket uppmärksamhet för att den utspelar sig i Indien och använder indiska skådespelare. Det talas om en integration mellan västerländsk film och Bollywood, Indiens motsvarighet till Hollywood. Jag vet inte om jag skulle sträcka mig riktigt så långt; det krävs nog mer än en film för att detta ska ske. Men ”Slumdog Millionaire” är sannerligen en av årets bästa filmer. Om man har det minsta intresse för film, är detta en film man inte ska missa. Ska man bara se en film i år, rekommenderar jag denna. Den är spännande, rolig, romantisk, vackert filmad(trots miljöerna med kåkstäder) och har ett underbart indiskt soundtrack, som vann Oscar för både bästa låt och bästa musik. Denna film är, kort sagt, värdig att få den första femman i betyg jag delat ut till en film sedan jag började skriva för Epoch Times.

Anderas Ziegler är fimvetare från Göteborg och skriver om film på bio och dvd för Epoch Times Sverige.