Slovakisk politikers presentbok upprörde kinesiska ambassaden
Gao Zhishengs bok, "A China more just." (Broadbook.com)


Ondrej Dostal, som är medlem i Slovakiens nationella råd, orsakade uppståndelse när kommunispartiet i Kina firade årsdagen av Folkrepubliken Kinas grundande på Hotel Borik i Bratislava, Slovakien, den 28 september.

Dostal, som också är vice ordförande i utskottet för mänskliga rättigheter i det slovakiska nationella rådet, fick ledas ut av säkerhetsvakter efter att han försökt överlämna en bok till den kinesiska ambassadören. Ambassadören ville inte ta emot boken ”A China more just” som är skriven av den försvunna människorättsadvokaten Gao Zhisheng.

På ambassadens ceremoni gick Dostal fram till Kinas ambassadör Gu Ziping under mottagningen och försökte överlämna boken tillsammans med ett brev. I brevet bad Dostal ambassadören att hjälpa till med att befria Gao Zhisheng.

Den framstående människorättsadvokaten har blivit svårt förföljd av kommunistregimen i Kina för sitt arbete för mänskliga rättigheter och sin kritik av regimens övergrepp mot mänskliga rättigheter. Gaos vistelseort är för närvarande okänd.

”Jag låter min röst göra gemensam sak med rösterna från den demokratiska världen som kräver att Gao Zhisheng släpps fri”, står det i brevet.

”Samtidigt vill jag personligen be dig om information om var Gao Zhisheng befinner sig, eftersom varken hans släktingar eller vänner har hört något sedan april 2010. Jag tror att du som representant för den kinesiska regeringen har större möjlighet att få fram information om var Gao Zhisheng är än vad de har.”

Brevet uppmanar också Kinas ambassadör att hjälpa Dostal att vädja till kinesiska tjänstemän att frige alla samvetsfångar och sluta förfölja kinesiska medborgare på grund av deras politiska eller religiösa övertygelse.

Ambassadören såg dock inte med blida ögon på Dostals vädjan. När han insåg vem som var författare till boken vägrade han att ta emot den. Efter att Dostal hade försökt ge boken till andra personer på ambassadens fest blev han eskorterad bort från festlokalen av den diplomatiska säkerhetspolisen.

Händelsen har väckt stor uppmärksamhet i Slovakien.

Inrikesministern Daniel Lipsic kommenterade sedan händelsen i ett uttalande och sade att Slovakien har yttrandefrihet och att utländska diplomater borde respektera detta.

”Om en inbjuden gäst, oavsett om han är medlem av parlamentet eller inte, inte är skyldig till något brott finns det ingen anledning att ingripa”, sade han och tillade att ärendet ska utredas.

Den kinesiska ambassaden svarade med ett uttalande att Dostal hade kommit till ambassadens firande med ”baktankar” och att han ”allvarligt hade skadat vänskapen mellan de två länderna och ingripit i Kinas inre angelägenheter” genom att försöka överräcka en bok till ambassadören.

Man skulle kunna tro att det var ett misstag av den kinesiska ambassaden i Bratislava att bjuda in Dostal eftersom han tidigare har konfronterat kinesiska tjänstemän med obehaglig information.

För två år sedan, innan han blev parlamentsledamot, greps Dostal av slovakisk polis när han försökte att lämna en petition till kommunispartiets  högste ledare Hu Jintao under hans besök i landet, tillsammans med utövare av Falun Gong, en andlig metod som förföljs av regimen i Kina sedan 1999.

Dostal medgav i en intervju med tidningen SME att han var förvånad över att få en inbjudan som vice ordförande i utskottet för mänskliga rättigheter och minoriteter, men att han såg det som en möjlighet att ta upp frågan om mänskliga rättigheter i Kina.

Han har tidigare försökt leverera protestbrev till ambassaden tillsammans med medlemmar i frivilligorganisationer. ”Vi har aldrig lyckats med det, eftersom ingen anställd från ambassaden skulle gå fram till dörren, så vi fick lägga det i brevlådan.”

”Och nu när ambassadören bjuder in mig till en mottagning åkte jag dit med en liten present till honom”, sade han

Översatt från engelska