Slovakisk parlamentsledamot överväldigad av Shen Yuns "enastående standard"
Parlamentsledamoten Peter Osusky närvarade vid Shen Yun Performing Arts Touring Company’s föreställning på Nationalteatern i Bratislava, den 7 maj. (Med tillstånd av NTD TV)


Parlamentsledamoten Peter Osusky medlem av det slovakiska parlamentet och beundrare av de sköna konsterna, var närvarande vid Shen Yun Performing Arts Touring Company’s föreställning av klassisk kinesisk dans och musik, som hölls på Nationalteatern i Bratislava den 7 maj.

– Jag har sett Shen Yun två gånger. Första gången såg jag deras första föreställning i Bratislava och jag är facinerad av den traditionella och enastående standarden samt det faktum att det är ett helt nytt program i år, sade Peter Osusky som också är läkare.

– Idag fick jag veta att de byter produktion varje år. Den här var lika utomordentlig, men helt annorlunda, och jag måste säga att fem ridåfall och stående ovationer betyder att truppens konst uppskattas. Jag tror också att för en stor del av publiken var detta ett sätt att uttrycka sitt stöd på, till vad denna trupp står för, bortsett från 5000 år av kinesisk kultur, sade han.

– Det var upplysande att få veta att dessa konstnärer och denna tradition inte har sina rötter i gymnastik, utan att gymnastiken har sina rötter i denna tradition, och det som visades var helt enkelt perfekt, med tanke på harmoni, dans och fysisk insats. Det var utmärkt, fortsatte Osusky.

Shen Yun Touring Company Orchestra består av klassiska västerländska och kinesiska instrument. Allt som de spelar är kompositioner i original och orkestern har ett helt unikt sound.

Osusky var imponerad av erhu-solistens framförande. Erhun är ett tvåsträngat kinesiskt instrument som ofta kommenteras av publiken för sitt oförglömligt vackra ljud.

– Orkestern spelade vackert och jag, som aldrig hade hört talas om erhu tidigare, måste säga att erhu-solisten överraskade mig, inte bara med sin konstart utan också av det faktum att det är möjligt att åstadkomma detta vackra ljud från ett till synes enkelt tvåsträngat instrument. Det bevisar bara att även om en européer, som bara känner till violin eller viola, vanligtvis tänker att stor konst åstadkoms med ett högt antal strängar, så är sanningen den att det egentligen inte finns något sådan samband, tillade Osusky.

Han funderade på hur han skulle rekommendera Shen Yun till sina vänner:

– Om jag skulle säga något, skulle jag råda dem att komma och se föreställningen, att det här verkligen är något annat än Svansjön … och att det definitivt är lika attraktivt, och för oss kanske överraskande, lika rikt. Vi lever ju trots allt i vår kultur, och det här är något helt annorlunda.

Petr Svab och Cheryl Casati rapporterade.

New York-baserade Shen Yun Performing Arts har tre grupper som samtidigt turnerar runt om i världen. För mer information, besök ShenYunPerformingArts.org

Epoch Times är stolt sponsor till Shen Yun Performing Arts.

Översatt från engelska.