Slovakiens president möttes av protester vid invigninstalet


Slovakiens sittande president Ivan Gasparovic svor en ed inför författningsdomstolens ordförande Ivetta Macejkova och påbörjade därmed officiellt sin andra period som president. Den officiella ceremonin hölls i en historisk byggnad, Slovakiens nationalteater, i början av veckan.

68-åriga Gasparovic är den första ledaren i Slovakien som sitter två presidentperioder. En av gästerna vid invigningen var den före detta oppositionsledaren, parlamentsledamoten Iveta Radicova, som var hans huvudmotståndare i valet. Gasparovic tog hem segern då han fick 55,5 procent av rösterna i april.

Före välkomstceremonin samlades en handfull med människorättsaktivister tillsammans med Gasparovic-supportrar utanför presidentpalatset och snart efter att presidenten påböjat sitt tal från palatsets balkong höll de upp bokstäver ovanför sina huvuden, vilka formade meningen ”Mänskliga rättigheter i Kina”.

– Vi ville poängera att en kinesisk president kommer att besöka Slovakien på torsdag och fredag den här veckan , så vi ville vädja till vår demokratiskt valde statschef att han tar upp människorättsfrågan på detta möte, sade Ondrej Dostal från det konservativa partiet Civic, som representerade aktivisterna.

Situatiionen blev spänd efter att presidentens supportrar började attackera aktivisterna verbalt och försökte att riva sönder deras banderoller.

– Personer som bara håller skyltar ovanför sina huvuden utan att göra någonting, de kanske inte intresserar oss, sade Gasparovic till aktivisterna och avböjde deras vädjan.

– Vi skulle göra mer om vi kunde! ropade en av aktivisterna tillbaka.

Aktivisterna planerar att framföra ytterligare protester under den kinesiska presidenten Hu Jintaos besök.

Översatt från engelska: http://www.theepochtimes.com/n2/content/view/18171/