Slovakien säkrar naturgas från Tjeckien
Tjeckiens premiärminister Mirek Topolánek (till vänster) och hans slovakiska motsvarighet Robert Fico gav en gemensam presskonferens på Kramar Villa den 16 januari 2008 i Prag. (Foto: Michal Cizek/AFP/Getty Images)


Efter tio dagar utan naturgas från Ryssland säkrade Slovakien en alternativ leverans från Tjeckien den 17 januari. Enligt en överenskommelsen mellan Slovakiens premiärminister Robert Fico och hans tjeckiska motsvarighet Mirek Topolánek kommer Slovakien att få 20 miljoner kubikmeter naturgas genom gasledningen, Jamal.

Den slovakiska regeringen upphävde också undantagstillståndet som endast tillät cirka 1000 företag att begränsat använda naturgasen. De har rätt att återuppta produktionen måndagen den 19 januari. 

– På grund av att Ryssland blockerat naturgasen har Slovakien förlorat omkring 100 miljoner euro (US $ 150 miljoner) dagligen, säger Fico efter mötet i Prag. 

Avtalet med Tjeckien kom bara en dag före gaskrismötet mellan Ukraina och Ryssland.

Tillsammans med andra länder på Balkan är Slovakien ett av de mest bekymrade länderna på grund av den existerande gasbristen eftersom det är helt beroende av leveranser med naturgas från Ryssland. Efter det att Ukraina och Ryssland inte kunde enas om gaspriserna utvecklades dispyten snabbt till ett totalstopp av rysk gas till Europa.Översatt från engelska: http://en.epochtimes.com/n2/content/view/10502/