Slentrianmässig och familjevänlig resa till jordens medelpunkt


  • Resan till jordens medelpunkt
  • Produktionsår: 2008
  • Produktionsland: USA
  • Originaltitel: Journey to the Center of the Earth
  • Regi: Eric Brevig Medverkande: Brendan Fraser, Josh Hutcherson, Anita Briem m fl.
  • Betyg: 2/5

En vimsig och lite dumsnäll professor, en kaxig tonåring och en snygg kvinnlig bergsguide; det är inte precis mycket originalitet när det kommer till karaktärerna. Men så marknadsförs filmens också med ”3D” efter titeln. Så det är specialeffekterna som är i fokus. Men inte ens de är särskilt snygga. Filmen har dock ett par försonande drag, som kanske gör den värd att ta med barnen på.

Filmen är byggd på Jules Vernes roman med samma namn, men den utspelar sig i nutid och har inga av böckernas karaktärer. Istället är tanken att Vernes bok var baserad på verklighet. Så filmens karaktärer kan använda boken som vägledning

Med Vernes storslagna äventyrsbok som grund borde filmen vara fylld till bredden med spänning. Dessvärre har man fokuserat på specialeffekterna, vilka jag tycker är varken snygga eller imponerande. Detta kanske berodde på att jag såg filmen i ”vanligt” format (alltså inte i 3D). Men en film kan inte helt plötsligt bli bra bara för att specialeffekterna är välgjorda. För att en film ska bli bra måste man ha en duktig regissör, intressant karaktärsutveckling och duktiga skådespelare. 

Det sistnämnda har producenterna i alla fall tänkt lite på. Huvudrollen spelas av Brendan Fraser. På 90-talet gjorde Brendan Fraser snubbelgubbe-komedier. Han var med i filmer som ”Djungel-George” (”George of the Jungle”, Sam Weisman, USA, 1997), som är en parodi på Tarzan. Sedan fick han huvudrollen i ”Mumien” (”The Mummy”, Stephen Sommers, USA, 1999), i vilken han sadlade om till actionhjälte i stil med Indiana Jones. Rollen i ”Resan till jordens medelpunkt” är en hybrid av snubbelgubben och actionhjälten. Kort sagt: Fraser kan göra denna rollen i sömnen. Inte för att han har mycket att jobba med. Men det finns ingen som kan skrika och falla som Brendan Fraser.

Det bästa med filmen är att den är så barnvänlig. Visst finns det ett par ruggiga scener i filmen, där filmens hjältar kämpar med olika monster, men blodskvättet lyser med sin frånvaro. Är du förälder och funderar på vilken film du ska ta med barnen på, kan du med gott samvete ta med dem på den här filmen. För även om jag personligen tycker att filmen är banal i sin simpla och slentrianmässiga handling, är den samtidigt anpassad för en yngre publik. Och barn går inte direkt på bio för att ställas inför existentiella frågor.