Släpp Hu Jia fri – krav från Amnesty
Hu Jia, fängslad av Kinas regim, fotograferad i sitt hem i januari 2007. (Foto: AFP/arkiv)


Hu Jia, välkänd människorättsaktivist i Kina, ska omedelbart försättas på fri fot kräver Amnesty International. De fruktar att han inte får medicinsk behandling för den leversjukdom han lider av.

Människorättsorganisationens bedömning är att fängslandet av Hu Jia är till för att hindra honom från att fortsätta sina fridfulla människorättsaktiviteter och för att tysta hans öppna kritik av mänskliga rättigheter inför de Olympiska spelen i Peking i augusti. Samtidigt sänder myndigheterna ut signaler till andra aktivister att inte engagera sig i liknande aktiviteter, skriver Amnesty i ett pressmeddelande.

– Möjligheterna för att OS ska få ett positivt eftermäle när det gäller mänskliga rättigheter undergrävs genom myndigheternas fortsatta förtryck mot avvikande röster, inklusive att aktivisters familjer och medarbetare görs till måltavla. Detta strider mot den olympiska stadgans anda, säger Catherine Baber, chef för Amnestys program för Asien och Stilla havsområdet.

Under andra halvåret 2007 sattes Hu Jia, frun och deras nyfödda barn i husarrest och den 27 december greps han. Hu Jia åtalades för ”anstiftan till omstörtande verksamhet” och nu vill myndigheterna att han förklarar sig skyldig till anklagelserna om brott mot nationell säkerhet.

Hans advokat, Li Jinsong, försökte få Hu Jia frigiven mot borgen av medicinska skäl, men det avslogs. Nu övervakas även advokaten av polisen liksom Hu Jias fru och barn, vilka fortfarande sitter i husarrest.